LATINICA I ЋИРЛИЦА

Srbi traže dvojezične natpise u Borovu

08.04.2010 u 21:30

Bionic
Reading

Zajedničko vijeće općina (ZVO) objavilo je na svojoj web stranici inicijativu da se postave ploče s dvojezičnim natpisima mjesta, na latiničnom i ćiriličnom pismu, u općinama Borovo, Negoslavci, Trpinja i Markušica u Vukovarsko-srijemskoj te Erdut, Jagodnjak i Šodolovci u Osječko-baranjskoj županiji

"Kao što je poznato, pripadnici drugih nacionalnih zajednica (Talijani, Mađari i Česi) već duži niz godina koriste to pravo. U skladu s tom pozitivnom zakonskom praksom, koja je na snazi u Republici Hrvatskoj, želja nam je da ponovo pokrenemo inicijativu da se takva zakonska rješenja primjene i u slučaju srpske zajednice", navodi ZVO.

U ostvarivanju tog prava, u ZVO-u se pozivaju na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina sukladno kojima, kako se ističe, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo isticanja znakova s dvojezičnim natpisima mjesta na ulazima i izlazima u naseljena mjesta u kojima čine najmanje jednu trećinu.

Također se ističe kako je inicijativa proslijeđena Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, a zatraženo je i mišljenje Ministarstva uprave.

Zajedničko vijeće općina osnovano je 1998. godine, nakon procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, s ciljem zaštite ljudskih, građanskih i etničkih prava te kulturne i prosvjetne autonomije pripadnika srpske nacionalne manjine na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.