CIJENA (NE)SIGURNOSTI

Srbi potrošili dva milijuna eura na neodržani Pride

30.09.2013 u 09:28

Bionic
Reading

MUP Srbije potrošio je dva milijuna eura na organizaciju osiguranja ovogodišnjeg Gay pridea, tzv. Parade ponosa, koja je na kraju ipak zabranjena iz sigurnosnih razloga, piše Blic pozivajući se na izvore u vrhu srpske policije. Podatak da je policija potrošila više od 200 milijuna dinara predočen je čelnicima MUP-a na jednom od prošlotjednih sastanaka, na kojima je dogovarano kako osigurati 'Prajd 2013.'

Izvor Blica navodi da je najveći dio tog novca policija potrošila za nabavu nove opreme koja još nije stigla u MUP Srbije i koja čak ne bi bila ni korištena za osiguranje Parade ponosa. Nije bilo moguće saznati o kakvoj je opremi riječ i zašto je sada naručena kada se znalo da neće moći stići do vremena planiranog održavanja Parade.

'Dosta novca potrošeno je i na formiranje novog zapovjednog centra, osim već postojećih koje MUP ima. Na kraju, od ukupne svote na policijske dnevnice potrošit će se oko 400.000 eura. Time će biti plaćeni kako onih 6.500 koji su izvanredno bili angažirani da direktno osiguravaju Paradu ponosa i koji su od petka navečer na ulicama iako je Parada otkazana, tako i svi drugi koji su sudjelovali u logistici cijele policijske operacije', navodi izvor Blica.

Ako je MUP Srbije potrošio više od 200 milijuna dinara poreznih obveznika na kupovinu nove opreme, opremanje zapovjednog centra i angažiranje velikog broja pripadnika MUP-a na osiguranju Parade, onda je u najmanju ruku čudna odluka direktora policije Milorada Veljovića da Paradu treba zabraniti zbog sigurnosnih rizika. Njegova ocjena da policija ne može jamčiti sigurnost građana tijekom Parade ponosa, kako saznaje Blic, bila je ključna da Ured za koordinaciju službi sigurnosti u petak kasno poslijepodne donese odluku o zabrani Pridea.

Iako je prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić u petak prije sjednice na kojoj se odlučivalo o Paradi ponosa izjavio da će 'građani Srbije znati što je rekla policija, što su rekle službe sigurnosti, nitko neće ništa kriti', javnost je ipak ostala uskraćena za službene informacije o tome tko je, kada i na koji način planirao napasti sudionike Parade, kao i hoće li netko odgovarati zbog pripremanja nasilja.