IŽIVLJAVANJE NAD NOVINARIMA

Sramotno je kome je i zašto Bubalo uskratio pravo na rad

15.04.2013 u 14:51

Bionic
Reading

Da HDSSB ima podobne i nepodobne novinare te ovima drugima uskraćuje informacije, odavno je poznato. No, da takva praksa uzima sve više maha, govori posljednje 'pročišćavanje' popisa novinara i redakcija kojima Grad Osijek šalje pozive, obavijesti i priopćenja elektronskom poštom, a koji je gradonačelnik Krešimir Bubalo prije tri tjedna smanjio za desetak e-adresa, među njima i onu Saše Drinića, slobodnog novinara koji je o tomu izvijestio javnost

Dok drugim novinarima skidanje s gradske mailing liste tek značajno otežava rad i ugrožava egzistenciju, kod kolege Saše stanje je znatno složenije.

Naime, zbog cerebralne paralize od djetinjstva je vezan uz invalidska kolica i ovisan o onomu tko će ga dopremiti na događaj s kojeg namjerava izvješćivati. Zbog toga pozive mora primati na vrijeme, kako bi organizirao vlastitu 'dopremu'. Obično ga dogura otac, no na nedjeljnu konferenciju za novinare pred zgradom gradske uprave došao je taksijem, a odvezle su ga kolege jer mu se otac razbolio.

HND zaprepašten potezom HDSSB-ove gradske uprave

Hrvatsko novinarsko društvo pružilo je punu potporu kolegi Saši Driniću, budući da kao slobodni novinar piše za tri medija te je očito da ne postoji nikakav iole prihvatljiv razlog da ga gradska uprava ukloni sa svojih mailing lista za obavještavanje.
Navode kako najviše zaprepašćuje obrazloženje iz priopćenja gradske uprave u kojem stoji: 'Službeni stav ove gradske uprave jest taj da se informacije javnosti prosljeđuju putem medijskih kuća za koje ocijenimo da to čine na najučinkovitiji i najprofesionalniji način.' 'To da gradonačelnik i gradska uprava misle kako imaju pravo procjenjivati tko to na za njih 'najučinkovitiji i najprofesionalniji način' izvještava o njihovom radu pokazuje da oni ili uopće ne razumiju što je uloga medija ili – pretvarajući se da to ne razumiju - žele novinare i medije navesti na samocenzuru i cenzuru kako se oni ne bi usudili kritizirati njihov rad', stoji u reagiranju koje potpisuje čelni čovjek HND-a Zdenko Duka. Nije, zaključuje Duka, grad Osijek jedini koji bi želio birati svoje novinare, ali kad bi medijske kuće i novinari na to pristali, time bi se odrekli biti novinarskih i medijskih sloboda, a one se očituju u tome da novinari i mediji služe javnosti, a ne političkim moćnicima.

Saša Drinić ondje se pojavio pred kamerama i fotoaparatima kolega kako bi zaštitio ne samo svoje pravo na rad i pravo javnosti na informaciju, nego i prava desetak drugih novinara i fotoreportera čije je e-adrese gradonačelnik također skinuo s popisa izvjestitelja čijim radom iz tko zna kojih razloga nije bio zadovoljan.
'Nakon tri godine izbačen sam s liste kontakata Protokola Grada bez ikakva obrazloženja. Kada sam uočio da mi obavijesti više ne stižu, nazvao sam i pitao što se događa te je li u pitanju nekakva pogreška. Službenica iz Ureda gradonačelnika rekla mi je kako je gradonačelnik Bubalo nedavno od nje tražio popis novinarskih kontakata na pregled i potom joj dostavio novi na kojemu nije bilo moje adrese', ispričao je Drinić.

O tomu je izvijestio u tjedniku Aktual, za koji između ostalih medija radi, a kako nakon toga nije bilo reakcije ni odgovora iz Ureda gradonačelnika, odlučio je pozvati kolege i javnosti ukazati na tu nedopustivu praksu.

Saša, mi te volimo…

Još istu večer, nakon što je novinare pozvao na presicu, prvi put dosad nazvao ga je gradonačelnik Bubalo i zatražio da odustane od svoje namjere te mu ponudio ponovno uvrštavanje na listu.

'Rekao mi je da je riječ o pogrešci i, ako im ponovno pošaljem svoju e-adresu, vratit će me na listu. To ću svakako učiniti, ali od obraćanja javnosti nisam htio odustati jer u pitanju su i druge kolege, ali i cijele redakcije koje ne dobivaju obavijesti iz Grada jer na taj način jedan gradonačelnik u demokratskom društvu u 21. stoljeću ne smije postupati. Dok god se takve stvari budu prešućivale, one će se i dalje događati, a medijska sloboda ni zbog čega ne smije biti ugrožena', smatra Saša Drinić i priznaje da ne zna ni za jedan sličan slučaj u Hrvatskoj.

Novinarski posao, kaže, obavlja krajnje profesionalno i ni u čemu nije pogriješio, pa takav odnos smatra nedopustivim.

Nazvao ga je i šef Protokola Grada te zatražio da odustane od presice, rekavši mu čak u jednome trenutku kako oni njega vole! No, Saša je odgovorio kako tu nije riječ o ljubavi, nego o poslu, a nije istina da je u pitanju bila omaška jer bi je već ispravili nakon njegovih intervencija.

Nezgodno pitanje?

'Sve je to splet nesretnih okolnosti'

Željko Lončar, šef Protokola Grada, za tportal je kazao kako Driniću nije rekao da ga voli, nego da cijeni njegov rad i smatra ga profesionalcem te ga vratio na mailing listu. Na pitanje zašto ga je usprkos tome skinuo s liste, rekao je kako je to samo splet nesretnih okolnosti.

Na upit što bi moglo biti razlog takve gradonačelnikove odluke, Drinić se prisjetio da je ona koincidirala s pitanjem što ga je Krešimiru Bubalu postavio nakon predstavljanja Proinvesta Vlade RH u Osijeku.
'Tada sam ga, nakon njegove izjave da je izrazito razočaran onime što je Vlada izložila, pitao znači li to da je razočaran i ministrom gospodarstva, Ivanom Vrdoljakom, svojim nekadašnjim dogradonačelnikom? Odgovorio mi je općenito, da Ivana jako dobro poznaje, i otišao, pa nisam znao što bih s tim odgovorom napravio', ističe Saša Drinić.

U zadnje je vrijeme u Aktualu objavio i dva intervjua s Bubalovim protukandidatima na lokalnim izborima za gradonačelnika, Jaroslavom Pecnikom i Ivicom Vrkićem, pa bi i u tomu mogao biti razlog njegova izostavljanja s mailing liste.

Inače, Saša iz svojih invalidskih kolica radi za osječki Radio Plus i vodi emisije na Osječkoj televiziji, a taj bi mu angažman mogao biti dodatna otegotna okolnost pri suradnji s gradonačelnikom. Poznato je, naime, da Bubalo ne podnosi Osječku televiziju koja mu ne podilazi poput nekih drugih medija koje godinama nadzire HDSSB, pa je tako nedavno dvaput sklonio njezin mikrofon daleko od sebe tijekom javnog događaja.

Protokol Grada reagirao je priopćenjem u povodu Drinićeva obraćanja novinarima, u kojem između ostaloga stoji:
'Službeni stav ove gradske uprave je taj da se informacije javnosti prosljeđuju putem medijskih kuća za koje ocijenimo da to čine na nama najučinkovitiji i najprofesionalniji način.' U priopćenju se priznaje kako je voditelj Odsjeka za protokol i promidžbu kontaktirao Sašu Drinića i ponudio mu ponovno uvrštenje na medijsku listu, te je pretpostavio da je nesporazum riješen. No njegovo izostavljanje s liste ne vide kao rezultat diskriminacije na osobnoj razini.

Potpisnik priopćenja, Željko Lončar, završava konstatacijom da 's obzirom na dio medijskog prostora u kojem djeluje, možemo pretpostaviti koji je drugi povod ovakvog poteza gospodina Drinića, no o tome ne želimo javno spekulirati', imputirajući mu na taj način da ga je u obračunu s gradonačelnikom Bubalom iskoristila Osječka televizija. No Saša Drinić odgovara da je sve već rekao na presici.