ZA OSAM MJESECI

Spriječen ilegalni ulazak oko 7.500 migranata u Srbiju

26.02.2017 u 17:55

Bionic
Reading

Proteklih nekoliko mjeseci spriječen je ilegalni ulazak oko 7.500 migranata na teritorij Srbije, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović

'U posljednjih sedam-osam mjeseci vratili smo oko 7.500 migranata koji nisu htjeli legalno ući u Srbiju. Ne može prvi kontakt sa Srbijom biti kršenje zakona', izjavio je Stefanović za TV Pink.

Istodobno je ministar Stefanović optužio pojedine nevladine udruge u Srbiji da 'potiču novu klimu u kojoj treba ispasti da se migrantima u Srbiji nešto užasno događa'. 'Idite u bilo koji kamp i pogledajte u kakvim uvjetima oni žive', rekao je Stefanović te istaknuo da su migranti iz nekoliko beogradskih parkova više puta zamoljeni da pređu u prihvatne centre kako bi živjeli u boljim uvjetima.

prihvatnim centrima u Srbiji ima ukupno oko 6.000 postelja, ali su procjene da je još oko 1.000 do 1.200 migranata izvan sustava koji im osigurava smještaj i ishranu. Nekoliko stotina migranata trenutačno boravi u napuštenim skladištima u blizini autobusnog kolodvora.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Hristos Stilijanidisnajavio je sredinom siječnja u Beogradu da će Srbija od Europske unije dobiti dodatnih četiri milijuna eura za pomoć migrantima i izbjeglicama te je pohvalio vladu Srbije za dosadašnje upravljanje migrantskom krizom.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin priopćio je tada da Srbija neće povećati kapacitete prihvatnih centara sa sadašnjih 6.000 mjesta, ocijenivši da je taj smještaj 'najkvalitetniji na migrantskoj ruti'. Pomoć EU namijenit će se za prehranu izbjeglica i migranata u prihvatnim centrima diljem Srbije i poboljšanje uvjeta smještaja.