PORTRET SUNČANE GLAVAK

Spretna HDZ-ova igračica iz drugog plana preživjela je četiri premijera i vraća se u Sabor

29.05.2018 u 06:38

Bionic
Reading

Glasnogovornica Vlade i lice koje smo proteklih godina primjećivali uz Andreja Plenkovića, u uvodnim i zaključnim dijelovima njegovih obraćanja medijima i uvijek negdje u rubu televizijskog kadra, Sunčana Glavak, uskoro će moći govoriti malo slobodnije. Prešla je, naime, na drugu stranu Markova trga, na mjesto saborske zastupnice

Transfer je obavljen pomalo 'usput' i u sklopu reorganizacije gospodarskog dijela Vlade - neki će reći i preslagivanja, odnosno repozicioniranja unutar HDZ-a - a motivi ostaju nejasni. Službeno, Glavak u Saboru naprosto zauzima ono što joj pripada nakon odlaska Darka Horvata iz Sabora u Vladu. Ona je, naime, na izbornoj listi bila na petom mjestu, a četvorica kolega koja su bila ispred nje već sjede u Saboru ili u Vladi.

Ipak, kuloari ne isključuju ni utjecaj Plenkovićeva savjetnika za medije Krešimira Macana, s kojim je navodno u lošim odnosima od prvog dana kada je došao u Banske dvore početkom ove godine. Tportalovi izvori iz HDZ-a tvrde da to nije točno i posebno naglašavaju da premijer cijeni njene sposobnosti, ali priznaju i da netrpeljivost između 'zemljaka' Sunčane Glavak i Darka Horvata nije od jučer.

>>> Sunčana Glavak umjesto Horvata u Sabor, još nepoznato tko će biti novi glasnogovornik Vlade

Kako bilo, 50-godišnja diplomirana pedagoginja i magistrica novinarstva ponovno dobiva svoje političko 'ja'. U različitim razdobljima svoje karijere ona je radila slične transfere, šetala između zakonodavne i izvršne vlasti, uvijek solidno procjenjujući budući razvoj događaja. Surađivala je s ukupno četiri premijera. Dogovoreno je da u Saboru preuzme Odbor za medije 'kad se za to steknu okolnosti', a Andrej Plenković dodatno ju je imenovao posebnom HDZ-ovom savjetnicom za medije.

Rođena Čakovčanka ondje je završila osnovnu i srednju školu, a u Zagrebu Filozofski fakultet, da bi potom na Fakultetu političkih znanosti stekla titulu magistre novinarstva. Još tijekom studija započela je raditi na Hrvatskom radiju Čakovec, a potom i u tamošnjem dopisništvu Hrvatske televizije. Prodefilirala je kroz gotovo sve redakcije, od informativne do mozaične, a za radio je čak pratila i utakmice Hrvatske nogometne lige. Radila je i na Varaždinskoj televiziji, a u lokalnoj javnosti pamte je i kao spikericu na muškim rukometnim utakmicama te voditeljicu svih važnijih gospodarskih, kulturnih i sportskih događanja.

Za novinarski rad početkom devedesetih odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata.

>>> Glavak: Milanović uopće nije frajer, a misli da je hit

U politiku ulazi 2004. godine, u prvim danima prve vlade Ive Sanadera, kada postaje glasnogovornicom Ministarstva kulture i ustrojava njegov Odjel za odnose s javnošću. Već nakon nekoliko godina njen uzlet dobiva neočekivano snažan zamah: na izbornoj listi HDZ-a 2007. godine osvanula je na trećem mjestu u Trećoj izbornoj jedinici, odmah iza stranačkih veterana Ivana Jarnjaka i Bože Biškupića - što su zločesti jezici tada djelomično pripisivali utjecaju Ratka Mačeka, njenog varaždinskog kolege iz novinarskih dana. Od tada se kreće gotovo pravocrtno.

  • +37
Sunčana Glavak Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Saborski mandat stavlja u mirovanje i postaje zamjenicom glasnogovornice Vlade i glasnogovornicom HDZ-a, sudjeluje u predsjedničkoj kampanji Andrije Hebranga 2009. godine i njene vlastite stranke 2011. godine, vraća se u Sabor, postaje predsjednicom Gradskog odbora čakovečkog HDZ-a, surađuje i u kampanji Kolinde Grabar Kitarović, vodi stranački odbor za medije, a usput čak i predsjeda Ženskim nogometnim klubom Katarina Zrinski iz Čakovca.

Povijest ju je upamtila i kao navodno blisku prijateljicu kratkotrajne premijerke i šefice stranke Jadranke Kosor, s kojom je osim političkih stavova - i gnušanja nad idejom povratka Ive Sanadera u politiku - dijelila modni izričaj, pa čak i 'išla u šoping'. To je međutim nije spriječilo da bude među prvima koji će od Suda časti službeno zatražiti Kosoričino isključivanje iz stranke zbog intervjua u kojemu se požalila na manjak demokratičnosti.

Tomislav Karamarko svejedno je smjenjuje s mjesta glasnogovornice HDZ-a, no odmah poslije formiranja hibridne vlade s Mostom ona postaje glasnogovornicom Tihomira Oreškovića i upravo Karamarkove ekipe. Ondje dočekuje i Andreja Plenkovića kada on postaje premijer.

'Bitno je dijeliti stavove stranke - naglašavam, stranke, a ne pojedinaca - kako bi ih se iskreno moglo zastupati. Ni u kojem slučaju ne smije se lagati medijima, bolje je koji put iskreno priznati da zasad nemaš dovoljno informacija', kaže za tportal Glavak, u novinarskim krugovima najčešće nazivana nadimkom Sunny. Spekulacije o lošem odnosu s Krešimirom Macanom, naravno, u startu odbija komentirati, no objašnjava kako je došlo do prelaska iz Vlade u Sabor:

'To smatram napredovanjem na višu funkciju. Bilo mi je ponuđeno i prihvatila sam, a svojim jasnim stavovima pojačat ću redove HDZ-a', dodaje Glavak.

Na posljednjim izborima, podsjetimo, osvojila je 3370 preferencijalnih glasova, čime je ostvarila četvrti najbolji rezultat od 14 kandidata na HDZ-ovoj listi.

U njenoj imovinskoj kartici nismo otkrili neuobičajenosti: razvedena je, nema djece, ali ni nekretnina. Posjeduje automobil BMW X1 iz 2011. godine kupljen na leasing, kao i zbirku umjetnina procijenjenu na 74 tisuće kuna, ušteđevinu od 140 tisuća i kredit od 165 tisuća kuna.