PROMJENE NA HRT-U

Šprajc na ekranima, Stanković i na radiju, a što s Hloverkom?

Bionic
Reading

Središnji Dnevnik i Vijesti HTV-a od jeseni će biti pojačani kako u ritmu tako i u minutaži, u svojim terminima, doznaje se od v. d. urednice Informativnog programa javne televizije Sanje Mikleušević Pavić, koja najavljuje i magazine unutarnje i vanjske politike te gospodarstva, ali konkretna imena urednika i voditelja i dalje čuva za predstavljanje jesenske sheme

Dok se željno iščekuje kako će Informativni program izgledati od rujna, u medijima se na temelju neslužbenih informacija slaže kadrovska križaljka pa tako Jutarnji list piše da je u najnovijem rasporedu uredničko mjesto Dnevnika nešto ranije nego što je bilo planirano izgubio Ivan Jabuka, a na to je mjesto nakon godinu i pol dana vraćen Goran Brozović.

Navodno je u planu i mijenjanje ustroja radnih jedinica na Prisavlju, odnosno, ukidanje Pravnih poslova i ljudskih resursa te Korporativnih komunikacija, čime bi Josip Popovac, Mislav Stipić, Zrinoslava Delić i Sabina Škrtić dobili nove, ali mnogo manje važne funkcije.

Hloverka Novak Srzić navodno je na čekanju, baš kao i odgovor na pitanje hoće li se Mladen Stubljar vratiti uređivanju Nedjeljnog Dnevnika, a ne zna se ni hoće li na jesen ići Otvoreno i Latinica. S druge strane, poznato je da se Zoran Šprajc vraća na ekrane, ali novo vodstvo, čija je želja i povratak Denisa Latina, ne otkriva kakva će biti Šprajcova (nova) uloga, kao ni je li pronađena nova ženska urednica Dnevnika, jer Sandra Križanec, baš kao ni Jabuka, u toj stolici više neće sjediti.

Koliko u ovim informacijama ima istine, ako uopće, i što donosi jesen na HTV-u, pokušali smo službeno doznati od v. d. urednice Informativnog programa Sanje Mikleušević Pavić, ali ona je za tportal ponovila svoj poznati stav: 'Što se tiče imena i lica unutar Informativnog programa, jedna od zadaća vodstva u v. d. mandatu je da se o HRT-u, posebice o Informativnom programu koji je u fokusu javnosti počne progovarati na drugačiji način nego što je to do sada bio slučaj. U tom smislu neće se skrivati ili pod tepih stavljati problemi koji su cijeli Informativni program, a posebice neke do jučer udarne emisije poput središnjeg Dnevnika doveli ne samo do pada gledanosti, već i profesionalnosti i kvalitete. Vezano za status pojedinih urednika i novinara, on se neće raspravljati putem javnosti, već unutar programa, a sve promjene i sadržajne i programske novitete uvodit ćemo tempom koji nam okolnosti i zatečeno stanje dozvoljavaju.'

U subotnjem intervjuu u prilogu Novom listu Pogled, između ostalog, ipak je potvrdila da se Šprajc vraća na ekrane, ali detaljnije o tome nije željela govoriti, ali je potvrdila da će Aleksandra Stankovića biti moguće opet čuti i na Hrvatskom radiju. 'Dobio je poziv i kao urednica sam odobrila njegov angažman. On je dijete radija i mislim da će slušatelji moći uživati u vrlo polemičnim raspravama u Poligrafu HR-a', kazala je Mikleušević Pavić.

Što će biti, primjerice, s Mislavom Togonalom, još jednim 'pridošlicom' na televiziju s radija, kao i Sinišom Kovačevićem i Tončicom Čeljuskom te Hloverkom Novak Srzić, zbog ranije navedenih razloga nije željela iznositi, baš kao ni otkriti pojedinosti onoga što će pretplatnici moći od jeseni pratiti na javnoj televiziji. No iz odgovora tportalu jasno je da promjene termina Dnevnika, o čemu je ranije razmišljala stara garnitura, neće biti.

'O svim detaljima jesenske sheme javnost će na vrijeme biti obaviještena. Što se same nove sheme tiče, u njoj će se voditi računa o domaćoj produkciji u prime timeu. Tako će se na jesen uz ostalo na programu naći magazini unutarnje i vanjske politike te gospodarstva. Pojačat ćemo i središnji Dnevnik kao i Vijesti koje će u pojačanom ritmu i minutaži ići u svojim terminima', najavila je v. d. urednica Informativnog programa HTV-a.