PAHOR O HRVATSKO - SLOVENSKIM ODNOSIMA

'Spor bi mogao biti riješen za nekoliko tjedana'

01.09.2009 u 21:23

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor razgovarala je u utorak u Gdansku sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, nakon čega je Pahor izjavio kako je moguće postići prijedlog rješenja hrvatsko-slovenskog spora u idućih nekoliko tjedana

Kosor je uoči razgovora s Pahorom rekla da je 95 posto pitanja riješeno te da ostaju "još neke pojedinosti" do cjelovita rješenja.

Izrazila je i nadu da će se vrlo brzo i službeno sastati s Pahorom u Sloveniji.

Pahor je slovenskim novinarima u Gdanjsku nakon susreta s Kosor rekao kako bi prijedlog rješenja slovensko-hrvatskog prijepora mogao biti postignut u idućih nekoliko tjedana, kako je javila slovenska novinska agencija STA.

Spor nije jedistven

Hrvatska i Slovenija trebale bi nastojati riješiti problem slovenskeblokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom kao moderne inapredne zemlje, a Hrvatska nastaviti reforme na putu u EU, rekla jefinska predsjednica Tarja Halonen u intervjuu za HRT. Na pitanje dovodi li blokada hrvatskih pregovora jedne od članica EU-a,Slovenije, u pitanje temelj EU-a, Halonen je rekla kako Hrvatska nije ujedinstvenoj situaciji i kako su u sličnoj situaciji i Turska iMakedonija. Dodala je kako se danas sve više suočavamo s bilateralnimpitanjima u procesu proširenja EU-a. 

"Današnjim susretom s hrvatskom premijerkom nastavlja se jačanje dobra ozračja, a to zasigurno pomaže pregovaračima da idućih tjedana postignu prijedlog rješenja", rekao je Pahor.

Rješenje bi, po Pahorovim riječima, trebalo zadovoljiti obje strane.

Pahor je uoči odlaska u Gdanjsk, gdje je nazočio obilježavanju 70. obljetnice početka II. svjetskog rata, istaknuo da se pregovori o dokumentu koji bi trebao kompromisno riješiti hrvatsko-slovenski granični prijepor i omogućiti slovensku deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom vode na razini ministara vanjskih poslova i njihovih suradnika u dobru ozračju koje je nastupilo nakon njegova prvog sastanka s premijerkom Kosor u Trakošćanu potkraj srpnja.

"Tada smo počeli proces jačanja povjerenja i potvrdili političku volju da riješimo problem za koji se dugo činilo da ne može biti pomaknut s mrtve točke", izjavio je Pahor u utorak popodne nakon obraćanja slovenskim diplomatima okupljenim na godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Uz ostale susrete Jadranka Kosor ima je i razgovor s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Razgovarali su u Sopotu pokraj Gdanjska o suradnji dviju zemalja, među ostalim i o plinovodu Južni tok, istaknuvši kako je interes da on ide i preko Hrvatske.

"Iznimno sam zadovoljna razgovorom s premijerom Putinom, s kojim sam razgovarala o više tema, među ostalim, o distribuciji plina, o Južnom toku. Iznijela sam naš prijedlog i zanimanje da taj pravac ide i preko Hrvatske", kazala je nakon susreta s Putinom premijerka Kosor.

Putin je premijerku Kosor službeno pozvao da posjeti Rusiju, što je Kosor prihvatila.