ŠTEDI SE I NA PAPIRU

Splitskim vijećnicima novi laptopi, nezaposlenima 150 kuna božićnice

19.12.2013 u 14:02

Bionic
Reading

'Što ste točno radili u Rusiji, koje gradske projekte ste nudili i zašto prioritet nemaju splitski i hrvatski poduzetnici?', upitao je splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara vijećnik HDZ-a Hrvoje Marušić na početku posljednje sjednice Gradskog vijeća u ovoj godini. Baldasar je, kako smo već pisali, pet dana proveo u Rusiji u delegaciji hrvatskih poduzetnika koju je predvodio bivši predsjednik Stjepan Mesić, no nije želio javno govoriti je li što dogovoreno

'Posjet je bio više na tragu informativnih razgovora, a za nešto ozbiljno treba vremena. Jedan je investitor zainteresiran za gradnju i ulaganje u Hrvatsku, ali je zasad sve ostalo samo na informaciji. U Rusiju planiram ići i dogodine', kazao je Baldasar. Domaćinima je podijelio 'knjižicu potencijalnih splitskih projekata', u kojoj su navedene sve moguće lokacije za ulaganja, ali i naglasio da će sve ići na natječaj.

Gradonačelnik Splita potvrdio je da su u delegaciji bili i predstavnici tvrtke Skladgradnja u vlasništvu braće Slavena i Joze Žužula, s kojima planira zajednički projekt izgradnje stadiona na Brodarici. Tvrtku Žužulovih, koja već zapošljava oko 700 radnika, Baldasar vidi kao jednog od kandidata koji bi okupio hrvatski građevinski sektor i sudjelovao u velikim investicijama uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Rusiji 2018. godine.

Gradsko vijeće Splita danas raspravlja o usvajanju proračuna za 2014. godinu vrijednog 840 milijuna kuna i očekuje se da će sjednica potrajati do kasno u noć. Prema glasovanju o točkama koje prethode samom proračunu, čini se da će najvažniji gradski dokument biti usvojen bez većih problema: uz SDP i HNS, Baldasara podržavaju Ivan Grubišić i njegovi vijećnici, zatim nezavisna Anđelka Visković te Kerumova Hrvatska građanska stranka. Svi amandmani na proračun ostalih stranaka i lista bez razmišljanja se odbijaju.

Baldasar je razveselio svih 35 vijećnika novim laptopima, uručenima uoči početka sjednice: izračunao je da će samo na troškovima papira i kopiranju materijala Grad Split na svakoj sjednici uštedjeti novca za barem dva do tri laptopa. Do kraja mandata trebalo bi se isplatiti.

No gradonačelnik bez pardona govori i o novim zapošljavanjima u gradskoj upravi, ionako prenapučenoj s čak 450 činovnika nagomilanih u nekoliko prethodnih mandata. Baldasar će uz 20 suradnika za legalizaciju bespravnih objekata također dijeliti poslove, iako je i sam svjestan da bi u Banovini realno trebalo raditi između 330 i 350 ljudi. Požalio se na 'kvalitetu kadra', lošu raspodjelu poslova i zakonska ograničenja po kojima nikoga ne može ni kazniti ni nagraditi, a kamoli otpustiti.

Unatoč tome, predložio je novu sistematizaciju po kojoj će splitska gradska uprava imati čak 630 radnih mjesta. Kaže, to su samo 'mogućnost, predviđanje i želje'.

Gradsko vijeće Splita odlučilo je božićnicom od 150 kuna razveseliti dvadesetak tisuća nezaposlenih u gradu, a isti iznos za Božić i za Uskrs dobit će i splitski umirovljenici.