VJERNICI PRED RODILIŠTEM

Splitski (nad)biskup podržava molitvu za žrtve pobačaja

30.09.2014 u 16:16

Prosvjed protiv pobačaja ispred splitskog rodilišta

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

I u Split su stigli aktivisti Inicijative 40 dana molitve za žrtve pobačaja, koji će do početka studenog svakoga dana od 6 i 30 do 18 i 30 sati moliti ispred zgrade rodilišta

Danas smo po lijepom jesenskom vremenu oko devet sati zatekli skupinu od desetak žena u molitvi, a jutros je bilo i nekoliko muškaraca. Naša sugovornica Marija Šošić predstavila nam se kao aktivna članica Inicijative.

Gospođa Marija Šošić otkrila nam je da svakoga dana ispred splitskog rodilišta na molitvu dolazi grupa vjernika, koju im, ističe, nije problem okupiti, a u tome im je od velike koristi Facebook profil i internetska stranica. 'Svakoga dana ovdje se moli za sve one koji su već povrijeđeni pobačajem, za nerođenu djecu i za medicinsko osoblje koje radi u ovoj zgradi. Mnoge žene su zbog pobačaja u depresiji i mi molimo i za njih', rekla nam je Marija. Na upit kako ide s dežurstvom i organizacijom, ona nam je odgovorila da su svi tu isključivo prema vlastitoj želji i na dragovoljnoj osnovi.

'To nije organizirano kako vi mislite po župama, 40 dana molitve uživa punu podršku Crkve i našeg nadbiskupa Marina Barišića. Ovdje ćemo se okupljati četrdeset dana jer je to simboličan biblijski broj, a naše molitve su molitve dobre volje, upućene svim ljudima i u tome nema nikakvog zla', smjerno nam pojašnjava Marija Šošić.

Kazali smo gospođi Mariji kako smo primijetili da u inicijativi ispred rodilišta mole i muškarci, a uz dužno poštovanje, smatramo da je pitanje pobačaja ipak pitanje koje je u sferi ostvarenih ženskih prava. 'Pitanje nerođene djece i pobačaja je podjednako bolno i za žene i muškarce. Svake godine samo u Hrvatskoj ima legalnih deset tisuća pobačaja, a ilegalnih čak 40 tisuća', uzvraća nam gospođa.

Dotakli smo se i problema silovanja koji je označen kao zlo, ali po mišljenju članova inicijative, pobačaj je još veće zlo. Fokusirali smo se na samu akciju i pitali predstavnicu grupe kakve su bile do sada reakcije javnosti, ali i iz splitske bolnice. Ona nam je rekla da su mediji pozitivno pratili njihovu inicijativu, ali da iz zgrade rodilišta ili od strane poslovodstva splitske bolnice do sada nije bilo reakcija.

Na pitanje je li njihova molitva, iako dobronamjerna, možda uznemiravala neke pacijente ili čak zaposlenike splitskog rodilišta, gospođa smatra da to sigurno nije slučaj. 'Ovo je molitva dobre volje za sve. Nema ništa lošeg u tome, molitva je upućena i liječnicima, oni to mogu prihvatiti ili ne', rekla je.

Gospođa nam je potvrdila da se vjernici okupljeni oko inicijative zalažu za zabranu pobačaja. Na opasku da je to pitanje već zakonski uređeno tako da se poštuje politička volja većine u sekularnoj državi, Marija je najavila odlučnu borbu da se takvo stanje promijeni.