SVE JE POD KONTROLOM

Split zasmrdio, usporena sanacija odlagališta

25.01.2018 u 13:11

Bionic
Reading

Zbog nesnosnog smrada koji se tijekom četvrtka ujutro proširio većim dijelom Splita, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uputili su zahtjev izvođačima investitoru i nadzornim inženjerima na sanaciji gradskog odlagališta Karepovac da privremeno smanje intenzitet radova

Također, naloženo im je da zemljom prekriju dio nedavno izvađenog i premještenog otpada, što su ovi i učinili.

Mjerni instrumenti Zavoda zabilježili su povećanje vrijednosti amonijaka i merkaptana i premda su se one još uvijek kretale ispod maksimalno dozvoljenih, u kombinaciji s atmosferskim prilikama izazvale su vrlo neugodne mirise - ne samo u blizini odlagališta, nego i u udaljenijim dijelovima grada.

Sanacija Karepovca započela je prije dva mjeseca i predviđa premještanje oko milijun tona otpada s područja gdje se on kontrolirano odlagao od početka ovog desetljeća, čime bi se oblikovalo glavno 'brdo' i pripremilo za otplinjavanje, prekrivanje folijom i ozelenjivanje. Na mjestu s kojega je otpad uklonjen, pak, izgradit će se nepropusna 'kazeta' koja će poslužiti za idućih nekoliko godina, do planiranog početka rada Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Po prošlotjednom izvješću, kojega redovito javnosti dostavlja splitska gradska uprava, dosad je premješteno oko 200 tisuća tona, odnosno nešto više od planiranog. Po Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, koi je nedavno kompletirao svoje mjerne instrumente, ni u jednom trenutku nije dosegnuta maksimalna dozvoljena koncentracija štetnih plinova.

  • +22
S odlagališta otpada Karepovac širi se nesnosan smrad Izvor: Cropix / Autor: Zvonimir Barisin / CROPIX

Unatoč tome, prekopavanje komunalnog otpada proizvodi neugodne mirise i oni se šire ovisno o vremenskim prilikama - po jugu prema Solinu, po buri i levantu prema središtu splitskog poluotoka. Predviđeno je da ova, najneugodnija faza sanacije Karepovca potraje šest do sedam mjeseci, odnosno do početka ljetne sezone.

'Radovi teku kako je planirano, sali ipak smo usporili i prilagodili se atmosferskoj situaciji. Nismo otkrili ništa kritično: radi se o komunalnom otpadu, a razlog širenja mirisa je podtlak koji ga zadržava pri dnu. Mislimo na ljude koji rade na sanaciji i na one koji stanuju u blizini', kazao je Arsen Zoran Tonšić, prokurist izvođača radova 'GT Trade'.