UPOLA JEFTINIJI STANOVI

Split: Useljen novi neboder POS-a

05.11.2015 u 19:53

Bionic
Reading

Tristotinjak članova iz 124 podstanarske obitelji u Splitu su u četvrtak uselili u nove stanove izgrađene po projektu Poticane stanogradnje (POS), nakon svečanosti na kojoj su im predstavnici gradske vlasti i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uručili ključeve. U idućim danima, nakon što se dovrše formalnosti, useljenje čekaju još 82 obitelji

Radi se o neboderu u novom stambenom naselju Kila, gdje je po istom modelu već ranije izgrađena jedna zgrada, a u tijeku je gradnja još jedne zajedno s dječjim vrtićem. Stanovi na ovoj lokaciji prodavani su po 1.034 eura za četvorni metar, što je otprilike dvostruko niže od cijene koja vlada na tržištu nekretnina u Splitu.

Zajedno s ključevima novi stanari dobili su jamstvene listove na koje će eventualno moći napisati svoje prigovore kako bi ih izvođači uklonili, no nitko od njih nije skrivao oduševljenje viđenim. Čini se da su dvije POS-ove zgrade na Kili izgrađene znatno kvalitetnije od prvog nebodera, građenog u doba gradonačelnika Željka Keruma i po njegovom čudnovatom programu poticane stanogradnje.

U istom naselju dio budućih novoizgrađenih stanova bit će ponuđen i u najam, također po projektu POS-a. Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević najavio je da će uskoro biti riješeni imovinsko-pravni problemi i izgrađena pristupna cesta za Kilu.

Zamjenik direktora APN-a Dragan Hristov potvrdio je da su pri kraju pregovori po kojima bi se u Splitu izgradilo dodatnih 300 do 350 stanova POS-a, no nije želio otkriti o kojoj lokaciji se radi. Tv rdi da 'dosta toga ovisi o izborima'.

'Ako se i promijeni vlada, bilo bi lijepo da i oni nastave', kazao je Hristov.