jasan stav

Split: Pametno i Možemo! zbog Ivoševića 'zamrzavaju' suradnju s Puljkom

29.03.2022 u 12:33

Bionic
Reading

Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju i platforme Možemo!, čiji zajednički klub u Gradskom vijeću broji troje vijećnika, poručili su u utorak da zamrzavaju suradnju sa gradonačelnikom Ivicom Puljkom jer smatraju da bi trebao odstupiti njegov zamjenik Bojan Vidošević, optužen za prijetnje novinarki

"S obzirom na to da nas gradonačelnik, kao dio programske suradnje i većine, nije do sada ni jednom konzultirao po ovom pitanju, iako smo se javno izjasnili da u slučaju podizanja optužnice ne podržavamo ostanak Ivoševića, do daljnjeg zamrzavamo našu suradnju", priopćili su iz stranke Pametno.

Istaknuli su da neprihvatljiva Ivoševićeva komunikacija u javnosti već mjesecima opterećuje rad grad i Gradskog vijeća.

"Eskalacija u obliku najave DORH-a o podizanju optužnice protiv njega za kazneno djelo, potpuno je makla iz fokusa javnosti sve teme bitne za Split", upozorili su iz te stranke u kojoj vjeruju da je Puljak sposoban preuzeti Ivoševićeve poslove i provesti u djelo ono za što su ga građani izabrali.

Iz Možemo! su prozvali gradske vlasti da ni nakon tjedan dana od podizanja optužnice protiv Ivoševića o tome nisu iznijeli nikakav stav niti povukli poteze koji bi ukazivali kako planiraju nastaviti s radom u slučaju da optužnica bude potvrđena, niti su ostvarile makar internu komunikaciju sa gradskim vijećnicima od kojih očekuju podršku.

"Jasno smo se postavili vezano uz tu temu - smatramo da se dogradonačelnik, potvrdi li se optužnica, treba povući s funkcije. Stoga smo odlučili do daljnjega zamrznuti suradnju s izvršnom vlašću", priopćili su iz te političke platforme.

Državno odvjetništvo prošloga je tjedna podiglo optužnicu protiv Ivoševića zbog prijetnji urednici gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji Nikolini Lulić, navodeći da će joj se "napiti krvi".

  • +2
Bojan Ivošević i Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Osipanje vladajuće većine u Gradskom vijeću počelo je lani u listopadu nakon nesuglasja dvojice SDP-ovih vijećnika i Puljka, koji je na sjednici 21. listopada naveo da oni više nisu dio vladajuće većine te da je on od tada na čelu manjinske vlasti jer od 31 vijećnika ima potporu njih 15.

Unatoč raskidu programske suradnje, ta dvojica vijećnika su krajem prosinca glasovala za gradski proračun za 2022. kojeg je predložio Puljak, što je bilo presudno za njegovo prihvaćanje jer je dobio podršku 17 od ukupno 31 vijećnika.

Dio programske suradnje s gradonačelnikom Puljkom su i tri vijećnika Mosta, koji su za sutra zakazali konferenciju za novinare i najavili da će govoriti u aktualnoj političkoj situaciji te suradnji s gradonačelnikom Puljkom.