OBROČNO PLAĆANJE

Split: Inspektor tražio tisuće eura mita

16.10.2013 u 21:06

Bionic
Reading

Državni inspektor (55) kojemu je zbog sumnje da je primao mito danas sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio istražni zatvor bit će udaljen iz službe kad Državni inspektorat o tome od suca primi službenu obavijest, priopćio je večeras Inspektorat

Inspektor je osumnjičen za kazneno djelo primanja mita od 22. travnja do 15. listopada ove godine. Osumnjičeni inspektor otkrio je tijekom nadzora poslovanja jednog trgovačkog društva da ono ne radi po zakonu, a umjesto podizanja prijave, nekoliko je puta zatražio mito.

Dva je puta tražio da mu se kupi osobni automobil ili preda od 3500 do 3700 eura, nakon čega je tražio četiri tisuće eura te je pristao na to da mu se novac ne isplati odjednom.

Direktor trgovačkog društva predao mu je u utorak 3500 eura, a tada je, neslužbeno se doznaje, inspektor i uhićen jer je direktor sve prijavio policiji.

Protiv inspektora USKOK je jučer podnio kaznenu prijavu Županijskom sudu u Splitu zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela primanja mita.

Državni inspektorat izvijestio je večeras da tog inspektora već dulje vrijeme pokušava udaljiti iz službe te da su kontrolni mehanizmi koje Inspektorat primjenjuje unutar sustava već ukazivali na njegove moguće koruptivne radnje, ali koje nisu mogli dokazati. U priopćenju navode i da je u godišnjem ocjenjivanju službenika sve od 2008. ocjenjivan slabom ocjenom, ali je službenik redovito koristio svoje pravo žalbe Odboru za državnu službu i tužbe Upravnom sudu.

Postupak kojim je Odbor za državnu službu poništio rješenje o ocjeni za 2010. i vratio predmet na ponovni postupak još je u tijeku, a za 2011. godinu službenik je ocijenjen ocjenom 'ne zadovoljava', na koje rješenje je također uložio žalbu Odboru za državnu službu te je i taj postupak još u tijeku kod nadležnog odbora.

U tim okolnostima nisu postojale pravne pretpostavke da tog inspektora udaljimo iz službe iz Državnog inspektorata, stoji u priopćenju Službe za odnose s javnošću Inspektorata.