odluka HZZO-a

Spinraza uvrštena na osnovnu listu lijekova u Hrvatskoj

24.04.2018 u 16:05

Bionic
Reading

Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije uvršten je u osnovnu listu lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nakon prepucavanja roditelja oboljele djece i ministra zdravstva Milana Kujundžića. Na obje liste, osnovnoj i dopunskoj nalazi se dodatnih 98 novih pakiranja, priopćio je HZZO-a nakon redovne sjednice Upravnog vijeća na kojem je odlučeno i o sklapanju ugovora novih 5000 postupaka magnetske rezonance kako bi se smanjile liste čekanja

Nusinersen, poznatijij kao Spinraza, lijek za liječenje spinalne mišićne atrofije (tipa I, II i III za djecu do 18 godina koja nisu na mehaničkoj ventilaciji) uvršten je na osnovnu listu lijekova, priopćeno je iz HZZO-a nakon sjednice Upravnog vijeća.

Uz njega na ovom se popisu nalaze i lijekovi: folitropin delta za liječenje neplodnosti, rezervni antibiotici ceftazidim+avibaktam i ceftarolin fosamil, tenofovir alafenamid za liječenje kroničnog hepatitisa B, lijekovi okrelizumab i kladribin za liječenje multiple skleroze, lijek idebenon za liječenje Leberove hereditarne optičke neuropatije i kombinacija beklometazon+formoterol+glikopironij za liječenje kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) te 2 nove indikacije uz lijek regorafenib: za liječenje gastrointestinalnog stromalnog tumora i hepatocelularnog karcinoma.

U dopunsku listu lijekova uvrštena su dva nova lijeka: eletriptan za liječenje migrenoznih glavobolja i tafluprost+timolol za liječenje glaukoma.

Na obje liste uvršteno je dodatnih 98 novih pakiranja (generičke i kliničke paralele i novi oblici već postojećih lijekova u listi).

Stavljanjem novih lijekova na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja, poručuju iz HZZO-a.

HZZO će ugovoriti dodatnih 5000 postupaka magnetske rezonance (MR) radi smanjenja Nacionalne liste čekanja i prema uputi Ministarstva zdravstva, za razdoblje od 1. svibnja do 31. prosinca 2018. godine, odlučeno je također na Upravnom vijeću.

  • +40
Ministar zdravstva Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Nakon provedenog natječaja za sklapanje ugovora o provođenju postupaka magnetske rezonance (MR) izabrani su najpovoljniji ponuditelji s kojima će se ugovoriti provođenje i plaćanje postupka MR, u svim regijama Republike Hrvatske, razmjerno broju raspoloživih dodatnih postupaka i iskazanog interesa ponuditelja.

Ugovaranjem dodatnih postupaka magnetske rezonance, osiguranim osobama HZZO-a omogućava se dostupnost i kontinuiranost zdravstvene zaštite, te brže obavljanje medicinskog postupka što može doprinijeti i bržem procesu liječenja.