HRVATSKI PRAVNI TIM

Špero: Zločini protiv Hrvata bili su sustavni

04.03.2014 u 15:58

Bionic
Reading

Zločini Srbije protiv hrvatskog stanovništva nisu bili izolirani incidenti, nego dio sustavnog terora i okupacije sela za selom kako bi se osnovala 'velika Srbija' bez Hrvata, izjavili su hrvatski pravni zastupnici na suđenju Srbiji za genocid u Den Haagu

'Bila je to genocidna kampanja s ciljem potpunog ili djelomičnog uništenja jedne etničke skupine. Ta skupina bili su Hrvati u selima i gradovima koje je napala Srbija', rekla je članica tima Jana Špero pred Medunarodnim sudom pravde (ICJ).

Po njezinim riječima, napade je osmislio službeni Beograd, a predvodila ih je bivša JNA kojoj su na terenu bile podređene srbijanska teritorijalna obrana i paravojne postrojbe poput Arkanovih 'Tigrova'.

'Srpski genocidni čini bili su motivirani namjerom uništenja Hrvata', ustvrdila je Špero. 'Srbija je počinila zločine protiv Hrvata samo zato što su bili Hrvati', dodala je dužnosnica hrvatskog ministarstva pravosuđa.

Špero kaže kako Hrvatska optužuje Srbiju za smrt 12,500 ljudi, stradanja 7,700 logoraša, 1.500 uništenih vjerskih objekata i od Beograda traži podatke o 865 nestalih.

'To su nečiji očevi, sinovi, majke, prijatelji', rekla je Špero i dodala da tisuće hrvatskih obitelji još živi s traumama mučenja i silovanja u srbijanskim logorima.

Hrvatski pravni tim iznijet će u nastavku suđenja reprezentativne slučajeve zločina u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici i Dalmaciji, najteže stradalim područjima u ratu od 1991. do 1995.

Zbog ograničenog vremena Vukovar, Lovas, Saborsko i Škabrnja bit će u središtu dokaznog postupka hrvatske strane koji traje do 7. ožujka.

'Ta selektivnost ne znači zanemarivanje patnje svih žrtava. Fokus na neka mjesta ne znači umanjivanje zločina počinjenih drugdje', rekla je Šparo.

Sud će u utorak poslijepodne saslušati prve hrvatske svjedoke, čiji je sadržaj svjedočenja zaštićen do kraja usmene rasprave 1. travnja.