MINISTAR VRDOLJAK

'Spavam 2-3 sata dnevno i redovito se čujem s Čačićem'

23.11.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Novi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i njegov prethodnik Radimir Čačić bili su na otvaranju Sajma obnovljivih izvora u Varaždinu. Vrdoljak je odgovorio na pitanje kako se snašao u novoj fotelji, a Čačić nedostaje li mu rad u Vladi

'Iz Vlade mi je još uvijek sve tu, ali što se rada tiče, ništa mi ne fali', ustvrdio je Radimir Čačić prilikom obilaska 4. Međunarodnog sajma obnovljivih izvora energije u društvu s nasljednikom Ivanom Vrdoljakom te Zlatkom Koračevićem, predsjednikom uprave HEP grupe.

Da je donedavni prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva još itekako vezan uz državne projekte,  pokazao je spremno odgovarajući na pitanja vezana uz sektor obnovljivih izvora energije te energetske učinkovitosti.

'Obnovljivi izvori energije donijet će jeftiniji i konkurentniji hrvatski proizvod, manje troškove za građane te otvoriti prostor za zapošljavanje na visokoj tehnološkoj razini. Stoga je sasvim sigurno nužno pojačati investiranje u taj sektor, odnosno da država prepozna ulaganja na tom području te da snažnu podršku, jer je riječ o investicijama koje se zaista brzo vraćaju. Srećom, naš obrazovni sustav daje prvorazredan kadar koji može odgovoriti na te izazove i to nije upitno. A ulaganje u obrazovanje je najdugoročnije i u tome je najveći novac', naglasio je Čačić u Varaždinu.

U deset mjeseci, koliko je vodio gospodarstvo, država je davala podršku obnovljivim izvorima energije.

'Od 15. lipnja do 15. listopada, odnosno u nepuna četiri mjeseca deset puta smo više ugovorili i realizirali solarnih elektrana nego u svih osam godina prije toga. U vjetroelektranama su brojke puno veće. Naslijedili smo 134 MW, a do kraja iduće godine bit će ukupno 400 MW, dakle oko 270 MW novih je ugovoreno, što je oko 400 milijuna eura', upozorio je.

Ministru Vrdoljaku, kako je dodao, ostavljen je cijeli spektar velikih projekata, ne samo u području obnovljivih izvora energije, koje će trebati realizirati.
'Spavam dva, tri sata dnevno, ali mlad sam pa ću to izdržati. Treba odraditi posao', rekao je Vrdoljak dodavši da je normalno što se čuje s Čačićem, jer želi imati kontinuitet i dobro odrađen posao.

Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP grupe koji je glavni partner sajma koji se ovoga vikenda održava u Varaždinu, optimistično je najavio da će Hrvatska iz obnovljivih izvora do 2020. dobivati i više od 20 posto energije, koliko traži EU.

'U cijelom sustavu energetike HEP je ključan. Njegova je obveza da ugradi sve najbolje inovativne ideje koje postoje u svijetu i kod nas. HEP je preuzeo ključnu ulogu u smislu edukacije, savjeta, praćenja i osiguranja novca, a sve da u konačnici doprinosi povećanju energetske učinkovitosti, odnosno da se smanje računi te da naši kupci postanu proizvođači koji zarađuju. Dakle, s jedne strane smanjuju se računi, a s druge stvaramo uvjete da na jedan razmjerno brz način postanete proizvođač energije. Nekada smo, primjerice, imali čak 58 koraka koje je trebalo napraviti kako bismo u pogon pustili solarnu elektranu, a sada su svega tri, od čega investitor treba napraviti samo prvi - posjetiti naš info edukacijski centar koji ćemo prvi otvoriti u subotu u Varaždinu, a zatim u svim županijama. Tu savjetujemo, pratimo i radimo ono što su nekada građani sami radili', rekao je Koračević.