rast populista

Španjolski premijer Sanchez raspušta parlament, prijevremeni opći izbori u srpnju

29.05.2023 u 12:27

Bionic
Reading

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je u ponedjeljak da će raspustiti parlament i da će zemlja 23. srpnja održati prijevremene parlamentarne izbore, nakon rezultata nedjeljnih lokalnih izbora

"Odluku sam donio gledajući rezultate jučerašnjih izbora", rekao je Sanchez naciji u televizijskom obraćanju. Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) i njezin mlađi saveznik Podemos izgubili su tlo na regionalnim izborima održanim u nedjelju, dok su konkurentska konzervativna Narodna stranka i krajnje desna stranka Vox bile bolje.

"Iako su jučerašnji izbori imali lokalne i regionalne razmjere, značenje glasanja prenosi poruku koja to nadilazi. Zato, i kao premijer i kao glavni tajnik PSOE-a, osobno pretpostavljam rezultate". Vladajući španjolski socijalisti na lokalnim izborima u nedjelju poraženi su od oporbene Narodne stranke.

Oporbeni PP osvojio je apsolutnu većinu u dvije od 12 regija u kojima su održani izbori, a sa Voxom bi mogao skupiti većinu u još šest regija. Vladajući socijalisti prije izbora vladali su sami ili u koaliciji u njih deset. Nakon prebrojanih 99,89 posto glasova, oporbena Narodna stranka (PP) desnog centra ima 31,51 posto glasova, a vladajući socijalisti (PSOE) 28,11 posto. Treći je krajnje desni Vox sa 7,19 posto glasova.

PP je tako dobio gotovo 2 milijuna glasova više nego na izborima 2019., dok su socijalisti izgubili 400 tisuća glasova, a Voxu se podrška na razini cijele zemlje udvostručila, pokazuju podaci koje je prenio list El Pais. Podemos, krajnje lijevi koaliciji partner socijalista, ostvario je slabiji rezultat nego na ranijim izborima širom Španjolske pa je Sanchezov položaj dodatno oslabljen.

Konzervativna Narodna stranka (PP) mora se udružiti s krajnje desnim Voxom kako bi vladala u više regija. Izbori su održani u 12 regija od ukupno 17. Protumigrantski i protuseparatistički Vox formiran je 2013., a na zadnjim parlamentarnim izborima bio je treća stranka po snazi.