djelomična karantena

Španjolski ministar zdravstva: Bez strožih epidemioloških mjera Madrid je u ozbiljnoj opasnosti

26.09.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Španjolski ministar zdravstva zatražio je od madridskih vlasti u subotu da pooštre mjere u tom žarištu koronavirusa, upozorivši da su stanovnici grada i okolnih regija bez strožih mjera izloženi "ozbiljnom riziku"

Madrid je produžio djelomičnu karantenu u petak u nekoliko desetaka četvrti s većom stopom zaraze, odbacivši vladine preporuke da se uvede karantena za cijeli grad jer slučajevi zaraze u glavnom gradu nastavljaju rasti.

"Madrid se nalazi u situaciji ozbiljnog rizika te je vrijeme da se djeluje odlučno", rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije.

"Postoji ozbiljan rizik za stanovnike, za susjedne regije", rekao je i pozvao gradske vlasti da "stave zdravlje građana na prvo mjesto". Broj zaraženih u Španjolskoj je od prethodnog dana do petka narastao za 12.272 te se ukupno popeo na 716.481, što je najveći broj zaraženih u zapadnoj Europi. Više od 31 tisuća ljudi umrlo je od posljedica zaraze covidom-19.

Španjolci su prošli kroz jednu od najstrožih karantena u Europi od ožujka do svibnja, kad im nije bilo dopušteno napuštanje domova. No nakon što su mjere potpuno ukinute 21. lipnja, pandemija je ponovno uzela maha.

Veći broj od 45 madridskih okruga na koje se odnose nove mjere gusto je naseljen, stanovnici imaju niska primanja, zbog čega se javljaju kritike o "klasnom zatvoru", što se moglo čuti i tijekom prosvjeda ispred gradske skupštine kasno u petak.