teški tjedni

Španjolska prešla 700 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom

24.09.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Sveukupan broj zaraženih koronavirusom u Španjolskoj od početka pandemije u četvrtak je prešao 700 tisuća, a vlasti upozoravaju na "teške tjedne" u Madridu, gusto naseljenom žarištu na koje otpada više od trećine hospitalizacija u državi

Broj potvrđenih slučajeva narastao je otkad je krajem lipnja ukinuta karantena na razini cijele države. U manje od mjesec dana zabilježeno je 200 tisuća novih slučajeva, čime ih je od početka pandemije bilo 704 tisuće, najviše u zapadnoj Europi.

Sveukupan broj smrtnih slučajeva je u četvrtak narastao za 84, na 31.000. Dnevni broj žrtava sada je na najvišim razinama od početka svibnja, no ispod rekordnih razina u ožujku kad je bilo gotovo 900 mrtvih na dan.

Vlasti Madrida, koji ima najviše hospitaliziranih, uvele su djelomičnu karantenu u četvrtima s velikim brojem zaraza, a u petak bi mogli donijeti nove mjere, najavili su lokalni dužnosnici. U španjolskoj prijestolnici je ovaj tjedan hospitalizirano oko 500 ljudi.

"Madrid čekaju teški tjedni. Moramo djelovati odlučno kako bi pandemiju stavili pod kontrolu", rekao je ministar zdravstva Salvador Illa uoči susreta s regionalnim dužnosnicima.

Illa je kazao kako je drugi val zaraza manjeg intenziteta i brzine od prvog, a da su brojke visoke većinom zbog masovnijeg testiranja koje vlastima sad omogućava da otkriju šest ili sedam slučajeva od njih deset.

Prije nekoliko mjeseci vlasti bi otkrile tek svaki 10 slučaj.

"Iako se brojke čine sličnima, one to nisu", rekao je Illa parlamentu ranije ovaj tjedan.

Ministrica obrazovanja Isabel Celaa u četvrtak je rekla da otvaranje škola nije dovela do značajnog porasta broja oboljelih, te da je u karanteni samo 0,73 posto razreda.