istekao rok

Španjolska u subotu kreće s ukidanjem autonomije Katalonije

19.10.2017 u 11:45

Bionic
Reading

Španjolska vlada objavila je u četvrtak da će u subotu održati izvanrednu sjednicu i pokrenuti postupak ukidanja autonomije Katalonije.

"Španjolska vlada će nastaviti s procedurom predviđenom člankom 155. ustava o ponovnom uvođenju zakonitosti u autonomnoj regiji Kataloniji", stoji u vladinu priopćenju.

"Na izvanrednoj sjednici u subotu vijeće ministara će usvojiti mjere i proslijediti ih senatu kako bi se zaštitili interesi svih Španjolaca, uključujući građane Katalonije i uspostavio ustavni poredak u Kataloniji", dodaje se.

Priopćenje je izdano nakon što katalonski predsjednik Carles Puigdemont nije do 10 sati udovoljio ultimatumu španjolskog premijera Mariana Rajoya da odustane od zahtjeva za neovisnost.

On je umjesto toga u pismu Rajoyu upozorio da će Katalonija proglasiti punu neovisnost od Španjolske ako Madrid nastavi prijetiti suspenzijom autonomije.

"Ako vlada bude i dalje odbijala dijalog i nastavila represiju, katalonski parlament može, ako to bude smatrao potrebnim, prionuti glasovanju o formalnom proglašenju neovisnosti", rekao je Puigdemont.

  • +18
Katalonija u općem štrajku Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Tako je drugi put u tjedan dana odbacio ultimatum Madrida da odustane od neovisnosti ili će se u suprotnom suočiti s aktiviranjem članka 155. ustava koji Madridu omogućuje suspenziju autonomije Katalonije.

Kriza u odnosima Barcelone i Madrida izbila je nakon referenduma o neovisnosti 1. listopada koji je zabranio ustavni sud, a policija nasilno ometala.

Glasanje je ipak održano, a katalonske vlasti tvrde da joj je uvjerljiv, ali nepotvrđen rezultat referenduma dao mandat za odcjepljenje od Španjolske.