'ZLI NJEMAČKI GENIJ'

'South Park' brutalno ismijao Nijemce

23.12.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Jedna od svježijih epizoda popularne američke satirične serije 'South Park', u kojoj se između ostaloga ismijavaju neduhoviti Nijemci, potaknula je konzervativni njemački dnevnik Die Welt da se pozabavi novim imidžom Njemačke kao ekonomske velesile, kojoj se ruga po starim stereotipima o 'zlom njemačkom geniju'

Francuzi su, navodno, veliki ljubavnici, ali se baš i ne peru. Talijani su glasni i svi redom mamini sinovi. Amerikanci su debeli, glupi i neobrazovani. Japanci su opsesivno točni, radišni i imaju bizarne seksualne fetiše. Hrvati su, naravno, jako kulturni, Srbi su veliki junaci, a Nijemci su zli geniji bez trunke humora u sebi.

Otprilike tako glase najopćenitiji stereotipi o pojedinim svjetskim nacijama, koji možda nešto govore o tim nacijama, ali ipak više o onima koji ih na takav način promatraju i opisuju.

Druga stvar je, naravno, satiriziranje stereotipa, što se redovito događa u animiranoj seriji 'South Park', koja je jednu od svojih nedavnih epizoda posvetila novonastalom njemačkom utjecaju u Europi i svijetu. U epizodi nazvanoj 'Funnybot' Nijemci dobivaju nagradu kao narod s najmanje smisla za humor na svijetu, što ih jako zasmeta, pa Angela Merkel i ekipa njemačkih političara i komandosa uzima za taoca američku osnovnu školu koju pohađaju glavni likovi 'South Parka'.

U epizodi se kao likovi pojavljuju i njemački predsjednik Christian Wulff te aktualni ministar financija Wolfgang Schauble


Njemački humor

Kako piše Die Welt, 'riječ je o predstavljanju u tradiciji najgoreg SS-a', odnosno o standardnom anglosaksonskom viđenju Nijemaca kao 'intelektualno nadmoćnih, ali potpuno nehumanih bića'.

No tvorci 'South Parka' podjednako ismijavaju i Amerikance, koji postanu opsjednuti Funnybotom, robotom koji Nijemci naprave kako bi dokazali kako su duhoviti. I doista, Funnybot postaje najpopularniji američki komičar, no budući da je riječ o njemačkom izumu, on u sebi krije i mračni plan svjetskog genocida.

Sve to se pak događa u kontekstu sada već jednoipolgodišnje krize eura, u kojoj Njemačka igra ključnu ulogu, zbog čega se diljem svijeta sve više mogu čuti primjedbe o 'četvrtom Reichu' i novom njemačkom imperijalizmu. Važno je znati se svemu tome nasmijati, no Die Welt zapravo pokazuje da Nijemce ipak boli kada ih se predstavlja u takvom svjetlu.

Možda zato što je jedna od najčuvanijih svjetskih tajni to što Nijemci itekako imaju zabavan, raznolik i oštar smisao za humor (tko ne vjeruje, neka pogleda show Haralda Schmidta), ali u konkurenciji s ostalim postignućima, njihovi vicevi (što je, inače, njemačka riječ) padaju u drugi plan.

South Park o Nijemcima