KVANTNA MEHANIKA

Soros zna kako spasiti Ukrajinu

01.03.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Nakon vala užasavajućeg nasilja, ukrajinski ustanak ostvario je iznenađujuće pozitivan ishod, dijagnosticira George Soros, analizirajući za Project Syndicate kako je došlo do prevrata i nudeći rješenja za Ukrajinu. Prenosimo najzanimljivije dijelove analize

Suprotno svim razumnim očekivanjima, grupa građana s batinama i štitovima nadvladala je naoružane policijske snage. Bilo je mnogo žrtava, ali građani su prevladali. Bio je to jedan od onih povijesnih trenutaka koji ostavljaju trajni pečat u kolektivnoj memoriji jednog društva.

Kako se to moglo dogoditi? Prigodna metafora je načelo neodređenostiu kvantnoj mehanici. Prema Werneru Heisenbergu, subatomski fenomeni mogu se manifestirati kao čestice ili valovi materije; slično tome, ljudska bića mogu se ponašati kao individualne čestice ili kao dijelovi neke cjeline. Drugim riječima, nepredvidljivost povijesnih događaja poput onih u Ukrajini, veže se uz element neodređenosti u ljudskom identitetu.

Ljudski identitet čine individualni elementi i elementi većih cjelina kojima pripadaju, a utjecaj ljudi na stvarnost ovisi o tome koji elementi dominiraju njihovim ponašanjem. Kad su građani krenuli u samoubilački napad na naoružane snage u Kijevu 20. veljače, njihov osjećaj predstavljanja 'nacije' uvelike je nadmašio njihovu zabrinutost za vlastite živote. Rezultat je bio skretanje duboko podijeljenog društva s ruba građanskog rata na besprimjerni osjećaj zajedništva.

Budućnost Ukrajine ovisi o Europi

Hoće li to zajedništvo potrajati, ovisit će o tome kako će reagirati Europa. Ukrajinci su demonstrirali svoju odanost Europskoj uniji, koja je i sama beznadno podijeljena na dužnike i vjerovnike u sklopu krize eura. Zato je Rusija u pregovorima s Ukrajinom tako glatko nadigrala EU.

Istina, EU pod njemačkim vodstvom ponudio je premalo, a tražio previše od Ukrajine. Sada, EU i MMF pripremaju paket pomoći za spas države od financijskog sloma. No milijarde neće biti dovoljne da održe nacionalno jedinstvo koje će Ukrajini trebati u nadolazećim godinama. No Ukrajini će trebati pomoć izvana koju može pružiti samo EU: stručnost u procesima upravljanja i pristup tržištima.

U zadivljujućoj preobrazbi srednjoeuropskih gospodarstava u 90-im godinama, stručno upravljanje i pristup tržištima bili su rezultat golemih ulaganja njemačkih i drugih EU tvrtki, koje su integrirale lokalne proizvođače u svoje globalne lance. Ukrajina, sa svojim velikim ljudskim kapitalom i raznolikim gospodarstvom, potencijalno je atraktivno odredište za ulagače. No ostvarenje tog potencijala zahtijeva bolju poslovnu klimu, pri čemu endemska korupcija i slabašna vladavina prava obeshrabruju strane i domaće investitore.

Uz ohrabrivanje izravnih stranih ulaganja, EU bi mogao podržati obuku menadžera lokalnih tvrtki, pomažući im da razviju poslovne strategije, namirujući pružatelje usluga dioničkim udjelima ili podjelom profita. Učinkovita podrška velikom broju tvrtki podrazumijevala bi kombiniranje s kreditima komercijalnih banaka. Za poticanje ulaganja, Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mogla bi investirati u tvrtke paralelno sa stranim i domaćim ulagačima, kao što je to učinila u srednjoj Europi.

Ukrajina bi tako otvorila svoje tržište proizvodima europskih kompanija, dok bi EU omogućila ukrajinskim tvrtkama veći pristup europskom tržištu i pomogla im da se integriraju u svjetska tržišta.

Merkel treba smekšati Putina

Nadam se i vjerujem da će se Europa pod vodstvom Njemačke pokazati doraslom situaciji. Već nekoliko godina tvrdim da bi Njemačka trebala prihvatiti odgovornosti i obveze svoje dominantne pozicije u Europi. Danas, Ukrajini treba suvremeni ekvivalent Maršalovog plana, kojim je SAD pomogao obnoviti Europu nakon Drugog svjetskog rata. Njemačka bi trebala odigrati istu ulogu danas.

Moram, međutim, zaključiti ovaj tekst uz jedno upozorenje. Maršalov plan nije uključivao sovjetski blok, učvršćujući time hladoratovsku podjelu Europe. Repriza Hladnog rata uzrokovala bi golemu štetu kako Rusiji, tako i Europi, a ponajviše Ukrajini koja ovisi o ruskom plinu i treba pristup europskim tržištima, pa treba biti u dobrim odnosima s obje strane.

Njemačka bi trebala preuzeti vodstvo. Kancelarka Angela Merkel mora se obratiti predsjedniku Vladimiru Putinu kako bi osigurala da je Rusija partner, a ne protivnik, ukrajinske renesanse.

Analizu Georga Sorosa u originalu možete pročitati ovdje