JUDINE ŠKUDE

Soros se odlučio vratiti u Hrvatsku

15.09.2010 u 15:42

Bionic
Reading

Otvoreno društvo Georgea Sorosa odlučilo se vratiti u Hrvatsku! Kako doznaje Novi list od izvora koji djeluju u nevladinim udrugama, Otvoreno društvo odlučilo je stalno zaposliti jednog savjetnika u Hrvatskoj

Savjetnik bi trebao biti ključna osoba za vezu za projekte iz Hrvatske kojima će zainteresirani aplicirati za Sorosovu financijsku potporu.

Soros s Josipovićem u LA-u

Krajem idućeg tjedna u Los Angelesu s Georgeom Sorosem susrest će se hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Novi list piše da će se razgovarati o ponovnom snažnijem angažmanu Otvorenog društva u Hrvatskoj, kao i o segmentima hrvatskog društva kojima bi bila najpotrebnija pomoć Sorosove fondacije.

'Nisam u poziciji da dajem cjelovitu informaciju, ali koliko mi je poznato, proljetos je organiziran veliki okrugli stol 'sorosovaca', pa je iz toga proizišla ideja da se u Hrvatskoj zaposli jedan čovjek

kao stalni savjetnik. Riječ je, dakle, o jačem angažmanu od dosadašnjeg', rekao je novinarima Novog lista Srđan Dvornik, dugogodišnji aktivist na polju zaštite ljudskih prava, svojedobno i sam zaposlen u Otvorenom društvu Hrvatska.

Iako se precizno ne zna na kojim područjima će Otvoreno društvo biti posebno aktivno, sigurno je da će to biti projekti koji se tiču obrazovanja, kulture i zaštite ljudskih prava.

Otvoreno društvo Hrvatska svoj je ured zatvorilo početkom 2006. godine, nakon punih 13 godina rada. Kao razlog zatvaranja Ureda navedena je politika Sorosove zaklade koja je podrazumijevala zatvaranje niza europskih ureda. Svoje djelovanje u tom trenutku Soros je fokusirao na Latinsku Ameriku, Afriku, SAD i srednju Aziju.