PANIKA U EUROZONI

Soros: Europi su ostala još samo tri dana!

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 26.06.2012 15:44
  • Objavljeno 26.06.2012 u 15:29
George Soros

George Soros

Izvor: Sipa Press / Autor: SIPA USA-KT/SIPA

Poznati milijarder i filantrop George Soros predstavio je svoj novi, hitni plan za spas eura, kojem predviđa tek nekoliko dana opstanka prije potpunog sloma. S druge strane, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble najavljuje poteze koji opasno podsjećaju na Soroseve ideje, kako ističu ekonomski analitičari

George Soros je ponovno u misiji spašavanja Europe od paraliziranosti aktualnih europskih vođa da razriješe sada već višegodišnju krizu eura. Najefikasniji način za to je javni pritisak pa je Soros u intervjuu za utjecajni Bloomberg TV dramatično upozorio da euro broji svoje posljednje dane ako se nešto hitno ne poduzme. Sljedeći summit čelnika EU-a je ključan, smatra Soros, koji kaže da ako na njemu ne bude jasnog i velikog plana – 'Europu čeka fijasko'. 'Ako Grčka napusti eurozonu, a obrambeni fond EFSF još nije funkcionalan, posljedice će biti fatalne', rekao je Soros, koji ujedno ima svoje ideje kako konačno riješiti krizu eura.

Američki investitor mađarsko-židovskog porijekla predlaže da se pod hitno uspostavi zajednički europski fond, s mnogo većim sredstvima i ovlastima nego sporovozni EFSF, koji bi – uz podršku Europske centralne banke – kupovao dugove pojedinačnih država. Nadalje, Soros pledira da se počne raditi na planovima za uvođenje euroobveznica i potpune fiskalne unije, no napominje da se požar mora gasiti odmah jer bi se uskoro moglo dogoditi da se eurozona raspadne.

Čini se da su takvog razvoja događaja sve više svjesni i u Berlinu, od kojeg u osnovi ovisi spas eurozone. Njemački ministar vanjskih poslova Wolfgang Schaeuble je u razgovoru za tjednik Der Spiegel forsirao ne baš uvjerljiv optimizam, govoreći da je 'stvaranje ujedinjene Europe jako uzbudljiv pothvat', no kada je riječ o konkretnim potezima – čini se da Njemačka nije daleko od ideja Georgea Sorosa.

Naime, ekonomski analitičari ističu da je ono što Schaeuble prezentira kao svoju idealnu viziju buduće Europe (zajednički ministar financija koji bi imao veto nad nacionalnim budžetima) u osnovi konkretiziranje općenitijih Sorosevih prijedloga o fiskalnoj integraciji EU-a. S druge strane, dok se Soroseve ideje u mnogim medijima predstavljaju kao spasiteljske, njemačke se i dalje gledaju isključivo kroz prizmu zahtjeva za štednjom, iako je on u međuvremenu nadopunjen.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi