inaki urdangarin

Šogor španjolskog kralja i rukometna legenda počeo služiti zatvorsku kaznu zbog prijevare

18.06.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Inaki Urdangarin, šogor španjolskog kralja Filipa VI i rukometna legenda, u ponedjeljak je počeo je služiti gotovo šestogodišnju zatvorsku kaznu za nekoliko financijskih kaznenih djela

Pedesetgodišnji muž kraljeve sestre, princeze Kristine, pojavio se u zatvoru Brieva u Avili 100 kilometara sjeverozapadno od Madrida nešto poslije 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, objavili su list El Pais i drugi mediji. Krajnji rok da se Urdangarin prijavi u zatvor bio je 10 sati ujutro.

Sud u Palma de Mallorci Urdangarina je osudio u veljači 2017. za pranje novca, falsificiranje dokumenata, prijevaru i pronevjeru oko 6 milijuna eura koje je stekao služeći se svojim položajem u kraljevskoj obitelji kako bi dobivao javne ugovore.

Bivša rukometna zvijezda žalila se na presudu, a prvotno je osuđen na šest godina i tri mjeseca. Španjolski vrhovni sud u Madridu podržao je sudsku presudu, no odredio je nešto blažu kaznu od pet godina i deset mjeseci iza rešetaka.

>>> Je li ovo najskandaloznija kraljevska obitelj: Izvanbračne afere, tajni ljubavnici i utaje poreza

Kristina, mlađa od dviju kraljevih sestara, također je optužena za utaju poreza prije no što je oslobođena optužbe.

  • +19
Španjolska kraljevska obitelj na uskrsnoj misi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od izbijanja financijske afere prije više od četiri godine, bračni par Urdangarin jedva da ima kontakte s kraljevskom obitelji, čiji su ugled teško narušili tim skandalom.