CRISTINA BURBONSKA

Potvrđena optužnica protiv sestre španjolskog kralja

25.06.2014 u 12:19

Bionic
Reading

Potvrđena je optužnica protiv Cristine Burbonske, sestre nedavno okrunjenog španjolskog kralja Felipea VI. i protiv njezina supruga Inakija Urdangarina zbog umiješanosti u pronevjeru i pranje novca, izvijestio je u srijedu španjolski sud

Potvrda optužnice, smatraju promatrači, utire put sudskome procesu koji će još više naškoditi ugledu španjolske kraljevskoj obitelji. Sud na Palmi de Majorci potvrdio je optužnicu protiv infantkinje Cristine (48), što je jedan od posljednjih koraka prije početka sudskog procesa.

Njezin suprug Inaki Urdangarin optužen je da je pronevjerio milijune eura iz javnih fondova koji su predani humanitarnoj zakladi koju vodi. Urdangarin je prije nekoliko je mjeseci opovrgnuo bilo kakvo nezakonito djelo.

Odluka suda uslijedila je nepunih tjedan dana nakon abdikacije kralja Juana Carlosa u korist sina Felipea VI. i u trenutku kada monarhija nastoji poboljšati svoj imidž u svijetu.

Ovo je prvi put da je jedan član uže kraljevske obitelji umiješan u istragu o korupciji i predstavlja težak udarac za sliku monarhije u javnosti.