domagoj hajduković

Socijaldemokrati: Hrvoj Šipek je duboko kompromitirana, očito da joj ni premijer više ne vjeruje

21.02.2023 u 13:30

Bionic
Reading

Zastupnici Socijaldemokrata ustvrdili su u utorak da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek "duboko kompromitirana" i da je "očito da joj ni premijer više ne vjeruje" jer je, kažu, izbjegao odgovor na pitanje vjeruje li više Rimac ili njoj na temu sastanka oko vjetroelektrane Krš-Pađene

„Iz dana u dan pojavljuju se novi napisi i transkripti u kojima se spominje AP, a koje, čini se DORH ignorira. Sve to treba voditi i progoniti osoba koja je duboko kompromitirana i iz dana u dan vidimo da DORH svoj posao ne radi dobro", kazao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je i da su se vladajući o tome jasno odredili kad su glasali protiv zaključaka koje je predložila oporba i nisu pokrenuli članak 28. Zakona o Državnom odvjetništvu o smjeni državne odvjetnice.

Premijer je, kaže Hajduković, neki dan izbjegao odgovor na pitanje vjeruje li Josipi Rimac ili glavnoj državnoj odvjetnici, a ja mu želim pomoći i poslat ću mu potpise koje sam skupio, koje su potpisali predstavnici svih oporbenih klubova, osim SDP-a i Možemo, s inicijativom za aktivaciju članka 28. Zakona.

"Želim mu pomoći da se ne mora dovoditi u takvu situaciju i da jasno može reći da više vjeruje glavnoj državnoj odvjetnici, a ne HDZ-ovoj fikserici", dodao je.

Hajduković je ustvrdio i da "premijer želi uvesti lex AP" kojim bi, kaže, spriječio curenje informacija koje štete HDZ-u iako su transkripti javni budući da, kada optužnica postane pravomoćna, mora biti javna. "Zašto je premijeru to sporno, ne znam", dodao je.

Glamuzina: Pravobraniteljica Ljubičić postala dijelom statistike koju prati

Njegova stranačka kolegica Katica Glamuzina upozorila je na slučaj pravobraniteljice za ravnopravnost spolova koja je izložena porukama mržnje i prijetnji nakon što je bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara prijavila DORH-u zbog slučaja Zambija.

„U 21. stoljeću u navodno suvremenoj zemlji, članici Europske unije, društvo se srozalo na nevjerojatno niske grane. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić postaje dijelom statistika koje i sama prati u sklopu svog posla. Zamislite tu ironiju", rekla je. 

Izrazila je uvjerenje da će sve institucije, uključujući i DORH i policiju, postupiti promptno i revno ne samo u cilju procesuiranja govora mržnje i prijetnji za nečiji život nego i u cilju zaštite žrtve i institucije jer je prijetnja čelnici institucije prijetnja i samoj instituciji.

"Moramo se zapitati kamo kao društvo idemo kada čelnice neovisnih institucija dobivaju prijetnje zbog svog rada", poručila je Glamuzina.