TJEDNIK FOCUS OPTUŽUJE

'SOA pali dokumente o Perkoviću uoči ulaska Hrvatske u EU'

30.05.2011 u 07:54

Bionic
Reading

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) uništava kompromitirajuće dokumente o bivšem djelatniku jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću, javlja tjednik Focus u nedjelju pozivajući se na izvore u bavarskom Pokrajinskom uredu za suzbijanje kriminala

'Dokumenti s potpisom Josipa Perkovića svjesno se uništavaju', javlja Focus. Dokumenti su, kako se navodi, povezani sa slučajem ubojstva hrvatskog emigracijskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu

pokraj Muenchena. Vrhovni savezni sud u Karlsruheu Perkovića traži putem međunarodnog naloga za uhićenje.

Kako nadalje javlja minhenski tjednik, Hrvatska je dosad odbijala izručiti Perkovića i šestoricu drugih osumnjičenika u slučaju Đureković za kojima je Njemačka raspisala međunarodnu tjeralicu.

Jedan službenik bavarskog Pokrajinskog ureda za suzbijanje kriminala rekao je za Focus da je SOA u svjetlu skorašnjeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju 'zaokupljena sklanjanjem dokaza o mračnim poslovima'.

'Oni jednostavno sve bacaju u peć', rekao je za Focus neimenovani službenik bavarskog LKA.

Osim za Josipom Perkovićem, njemačke vlasti tragaju i za Zdravkom Mustačem, Ivanom Lasićem, Borisom Brnelićem, Brunom Smokvinom, Ivanom Cetinićem i Marinom Modrićem. Njemačko pravosuđe te hrvatske državljane povezuje s ubojstvom Stjepana Đurekovića.

Hrvatski državljanin Krunoslav Prates 2008. u Muenchenu osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu zbog sudjelovanja u ubojstvu Đurekovića. Tijekom suđenja Josip Perković je u više navrata spominjan kao organizator toga ubojstva.