dogovor s milanovićem?

Anušić izgubio živce: Ovo je zadnji put da ponavljam, ubuduće ćemo voditi zapisnik

13.03.2024 u 10:15

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić u srijedu je izgubio živce nakon što se, po njegovim tvrdnjama, danima pogrešno tumači ono što je dogovoreno na sastanku s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem oko imenovanja Daniela Markića za treći mandat na čelu Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA)

Podsjetimo, Anušić je kod Milanovića bio da bi se dogovorili oko kandidata za načelnika Glavnog stožera OSRH, a nakon sastanka rekao je da je u zamjenu za Milanovićeva kandidata Tihomira Kundida, koji je na kraju imenovan početkom ožujka, usmeno dogovoreno da će Markić dobiti treći mandat na čelu SOA-e. Milanović je pak drugačije iznio stvari i ne želi supotpisati Markićevo imenovanje bez mini reforme zakonodavstva, kojom bi se jasnije odredile sigurnosne provjere 'kako se ne bi ponovio slučaj Ivana Turudića'.

Predsjednik je u utorak premijeru Andreju Plenkoviću poslao dopis kojim traži da se Markića imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja nakon 5. svibnja, kada mu istječe aktualni mandat, s obzirom na to da tada vjerojatno još neće biti formirana nova Vlada, no Plenković je na to uzvratio formalnim prijedlogom Milanoviću da se Markića imenuje za još jedan mandat.

  • +8
Daniel Markić Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

'Taj moj prijedlog Vam je prethodno prenio potpredsjednik Vlade i ministar obrane, Ivan Anušić, prilikom usuglašavanja o imenovanju generala Tihomira Kundida načelnikom Glavnog stožera Hrvatske vojske, kojeg ste predložili i koji smo podržali, kao što smo i 2021. godine podržali Vaš prijedlog imenovanja g. Valentina Franjića za predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost', odgovorio je Plenković Milanoviću jučer. Anušić je danas ponovno komentirao cijelu situaciju, pomalo gubeći živce zato što je mora objašnjavati po tko zna koji put.

'Ovo je zadnji put da ću to ponoviti i neću više odgovarati na ta pitanja što se tiče sastanka na Pantovčaku. Na tom sastanku bilo je šest ljudi, dva moja savjetnika koja mogu potvrditi priču. Nemam se što očitovati na izjave Orsata Miljenića, ja znam s kim sam razgovarao, razgovarao sam s predsjednikom države i znam što sam dogovorio, što sam komunicirao i ako to treba potvrđivati stotinu puta, onda više nema smisla', rekao je Anušić u izjavi novinarima. Škola tog sastanka mu je, kaže, bila da više neće razgovarati 'na riječ'.

'Ono što mi je bila škola sa sastanka jest da neću više razgovarati na riječ nego ćemo imati zapisničara, imat ćemo promemoriju koju ćemo nakon sastanka potpisivati i onda s tom promemorijom ići dalje, jer ovako očito nema smisla', poručio je Anušić. Novinarima je rekao i da se oko šefu SOA-e obrate ministru branitelja Tomi Medvedu, koji je, kaže, zadužen za to pitanje.