'NEĆE GA MUČITI'

Snowden nudi dobrovoljnu predaju, Amerika ga ignorira

06.10.2015 u 07:28

Bionic
Reading

Bivši američki obavještajac Edward Snowden otvorio je mogućnost povratka u Sjedinjene Američke Države unatoč tome što će vjerojatno morati u zatvor zbog optužbi da je objavio tajne informacije Nacionalne sigurnosne agencije (NSA), javlja Al Jazeera

Snowden koji se posljednje dvije godine nalazi u Moskvi, suočava se s mogućnošću da bude osuđen kod kuće do trideset godina zatvora, javlja Al Jazeera

On je naveo da je spreman 'dobrovoljno otići u zatvor', o čemu je više puta obavijestio američku Vladu, ali nije dobio odgovor.

'Do sada su rekli da me neće mučiti, ali nisam dobio više od toga', rekao je Snowden, dodajući da njegovi advokati čekaju na poziv Vlade.

Odbačena peticija za pomilovanje

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame ljetos je odbila peticiju koju je potpisalo gotovo 168.000 ljudi, a kojom se zahtijeva da se pomiluje Edward Snowden.

Lisa Monaco, savjetnica za nacionalnu sigurnost i borbu protiv terorizma, tada je kazala kako je Snowdenova opasna odluka da ukrade i otkrije povjerljive podatke imala posljedice za građane SAD-a i ljude koji svaki dan rade da bi zaštitili SAD.

Snowden je pobjegao u Rusiju, nakon što je svijetu otkrio detalje tajnog američkog programa prisluškivanja i nadzora, te mu je Moskva 2013. godine odobrila azil.