kobne padaline

Snježni kaos u srcu Europe: Nestanci struje i brojne tragedije u Njemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj...

22.01.2023 u 07:43

Bionic
Reading

Obilan snijeg uzrokovao je nestanke struje i brojne prometne nesreće u subotu u Češkoj, Njemačkoj, Poljskoj i Slovačkoj. U češkom mjestu Hertvikovicama motociklist je poginuo kad je na njega palo stablo na seoskoj cesti, objavila je agencija ČTK

U poljskom selu Wawrzka, jugoistočno od Krakova, 70-godišnja žena ostala je bez nužne joj zalihe kisika i zbog toga umrla. Vatrogasno vozilo koje joj je trebalo dostaviti novu bocu kisika sletjelo je s ceste zbog snijega i nije stiglo na vrijeme, objavio je PAP.

Prometne nesreće zaredale su u Njemačkoj još od petka. Na skliskim kolnicima puno je skliznuća, zastoja i kvarova automobila, a samo u Bavarskoj četvero je mrtvih u sudarima.

U blizini Lindaua na Bodenskom jezeru dogodila se još jedna tragična nesreća u petak oko 17.35 sati, također s dvoje mrtvih: U frontalnom sudaru kombija i kamiona s poluprikolicom na snijegom prekrivenoj cesti živote su izgubili na mjestu nesreće 40-godišnjak i njegova suputnica iz iz obližnjeg austrijskog Vorarlberga. Lakše je ozlijeđen 36-godišnji vozač poljskog kamiona.

  • +5
Snijeg na Braču Izvor: Cropix / Autor: Matko Biljak

Stariji bračni par, 74-godišnjak i 71-godišnjakinja, poginuo je u direktnom sudaru s dostavnim kombijem u Penzbergu. Prema prvim očevidima, vozač je izgubio kontrolu i zabio se u automobil s obitelji. U autu je bila i praunuka, a djevojčica je preživjela samo s lakšim ozljedama. Uzrok nesreće - vjerojatno početak snježnih padavina. Dvoje putnika kombija (49 i 54) prošli su sa srednje teškim ozljedama i prevezeni su u Kliniku Murnau.

  • +10
Snijeg na Sljemenu Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

U Poljskoj je zbog snježne oluje bez struje ostalo 100.000 domaćinstava.

Sličnoj je u Slovačkoj, gdje su tisuće domaćinstava odsječene zbog napadala snijega. Policija je izvijestila o brojnim prometnim nesrećama u toj zemlji uzrokovanim lošim vremenom.