NAJBOLJE OD NAJBOLJIH

Snimke pod mikroskopom od kojih staje dah

13.01.2015 u 15:35

  • +20

Olympus Bioscape 2014

Izvor: Promo fotografije / Autor: Jerzy Rojkowski

Bionic
Reading

Znanstvenici su u mikrosvijet prvi put uspjeli zaviriti tek u 17. stoljeću. Jednim od najzaslužnijih za konstrukciju prvih mikroskopa smatra se nizozemski trgovac i izumitelj Antony van Leeuwenhoeke

Kada je Britanac Robert Hooke nešto kasnije 1665. objavio knjigu 'Micrographia' s ilustracijama raznih malenih objekata iz prirodnog svijeta – očiju muha, snježnih pahulja i sl, koje je vidio pod, za ono vrijeme, velikim povećanjem, ona je vrlo brzo postala pravi hit. Jedna od najzanimljivijih stvari koje je analizirao u svojoj knjizi bile su strukture u presjeku drveta pluta nalik na saće koje je nazvao stanicama. Gledanje kroz mikroskop i pripremanje zanimljivih preparata postalo je omiljenom zabavom viših građanskih klasa u Europi.

Tri i pol stoljeća kasnije čudesni mikrosvijet ne prestaje oduševljavati ljude, a ovoj fascinaciji uvelike pridonosi jedno od najpoznatijih natjecanja u mikrofotografiji Olympus BioScapes Digital Imaging Competition. Natjecanje je prošli je mjesec objavilo listu pobjednika u 2014. godini.

Prvu nagradu osvojio je film razvoja vinske mušice koji su napravili William Lemon, Fernando Amat i Philipp Keller s Howard Hughes Medical Institute u Ashburnu. Pobjednici su osvojili fotografsku opremu Olympus vrijednu 5.000 dolara. Zanimljivo je da su vrijednu nagradu odlučili darovati Znanstvenom centru za djecu koji će se ove godine otvoriti u Sjevernoj Virginiji (pogledajte dolje).

Natjecanje Olympus BioScapes Digital Imaging Competition održava se već jedanaestu godinu zaredom.

Među nagrađenim radovima nalazi se snimka djelića mozga štakora kojom je Thomas Deerinck osvojio drugo mjesto. Treću nagradu osvojio je Igor Siwanowicz snimkom račića, a četvrtu Csaba Pinter slikom kornjaša.

U natjecanju su sudjelovali znanstvenici i fotografi iz 68 zemalja.

Najzanimljivije snimke možete pogledati u fotogaleriji gore.