4,5 po richteru

Potres pogodio Split, minimalna materijalna šteta, odroni kamenja u okolici (VIDEO)

03.02.2018 u 17:15

Bionic
Reading

Oko 13:55 potres jačine 4,5 po Richteru pogodio je Split i okolicu. Kako Hina doznaje od hitnih službi, za sada nema ozlijeđenih niti prijavljene materijalne štete.

Prema preliminarnim podacima Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar potresa bio je 36 kilometara udaljen od Splita i 8 kilometara od Donjih Brela kod Makarske. Prvotno je EMSC objavio da je magnituda potresa iznosila 4,8, ali je naknadno revidirana na niže - 4,5 stupnjeva. 

Nema podataka o šteti dok građani na društvenim mrežama komentiraju kako je potres trajao od 5 do 15 sekundi. Svjedoci uglavnom govore kako su osjetili podrhtavanje, njihanje polica, dok je su u nekim slučajevima padale nepričvršćene stvari poput vaza.

Prema Richterovoj skali potresi od stupnja od 4 do 4,9 smatraju se laganim potresima koje primjeti većina stanovnika u pogođenim krajevima. Štete uglavnom nema ili je minimalna. Potresi od razine 5 do 5,9 smatraju se umjernima i mogu uzrokovati manju štetu na lošije sagrađenim ili starijim zgradama. 

Građani Splita i okolice na stranicama EMSC-a opisuju kako su doživjeli potres. Tako osoba iz Brela piše: 'najgori potres do sada. Kao da je pukla bomba'. Pišu i kako je potres trajao 15 sekundi te kako su zbog njega nastale pukotine na zidovima i podovima. 

Nakon potresa u okolici Makarske dogodili su se odroni kamena koji su otežavali promet.  Kamenje koje je uslijed potresa nešto prije 14 sati palo na cestu kod Dubaca nedaleko Makarske uklonjeno je s Jadranske magistrale, pa se promet tom dionicom odvija bez poteškoća, doznaje se u Županijskom centru 112.

'Jako se treslo, uz ljuljanje elemenata u kući', pišu ostali. Šteta je ipak minimalna, uglavnom su stradala zrcala, vaze, i slike koje nisu bile adekvatno pričvršćene za zid. 

'Trajalo je dosta dugo, možda do 15 sekundi. Treslo se sve po kući, srušila se vaza s ormara, rekao je jedan stanovnik Šestanovca na stranici EMSC-a. Podrhtavanje se osjetilo diljem Dalmacije, od Zadra i Šibenika do Makarske, a tresli su se i otok Rab, dijelovi susjedne Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

'Kratko, ali gadno', zaključuju građani u svojim reakcijama na splitski potres. 

  • +84
Split Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone