UZ POMOĆ HEZBOLAHA

Snage sirijske vojske ušle u Zabadani

05.07.2015 u 21:09

Bionic
Reading

Snage sirijske vojske potpomognute borcima libanonskog šijitskog pokreta Hezbolah ušle su u grad Zabadani, jedno od posljednjih uporišta koje nadziru pobunjenici na granici s Libanonom, objavili su u nedjelju državni mediji

Napredovanje sirijske vojske potvrdili su Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i libanonska televizija al-Manar koja je u vlasništvu Hezbolaha.

'Operacije se nastavljaju i među pobunjenicima ima na desetke ubijenih i ranjenih', javlja država sirijska televizija.

Prema SOHR-u, udruzi sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja izvještava na temelju široke mreže izvora u Siriji, vladino ratno zrakoplovstvo izbacilo je u nedjelju najmanje 12 bačava eksploziva na grad.

Najmanje je 14 boraca sirijskog režima i Hezbolaha ubijeno u sukobima koji traju već 24 sata, dodaje SOHR.

Televizija al-Manar prikazala je snimke ulaska sirijske vojske i šijitskih boraca u grad.

Smješten 20 kilometara sjeverno od grada Damaska, Zabadani je prvi grad koji je pao u ruke pobunjenika u veljači 2012. Posljednje je važno uporište pobunjenika u pokrajini Kalamun na granici s Libanonom.

Krajem 2013., vladine snage i borci Hezbolaha krenuli su u operaciju preuzimanja te strateške regije iz ruku pobunjenika. Drevni kršćanski grad Malula uspjeli su preuzeti u travnju 2014.

Zabadani ima više od 65.000 stanovnika i djelomice je bio pod opsadom četiri godine zbog čega je bila otežana dostava hrane, goriva i medicinskog materijala.