pozitivne promjene

SNAGA: Sudjelovat ćemo u izradi izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji

11.05.2018 u 11:27

Bionic
Reading

Iz stranke SNAGA izvijestili su u petak kako je nakon njihove javne intervencije u veljači, vezano uz nepoštovanje Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji (MPO), Ministarstvo zdravstva na terenu provelo vidne pozitivne promjene te da su se ministrom Milanom Kujundžićem sastali ovoga tjedna i dogovorili da će i SNAGA sudjelovati u izradi izmjena tog zakona

Zadovoljni i zahvalni ministru što su ih u Ministarstvu zdravstva "shvatili ozbiljno, a zahtjeve stranke ocijenili razumnima i opravdanima", u SNAGA-i na konferenciji za novinare ističu kako je nakon njihova upozorenja došlo do rekonstrukcije odjela humane reprodukcije KBC-a Osijek, dostupnosti anestezije u prozivanim klinikama u Zagrebu te promjeni u radu pojedinih laboratorija.

Ministar se, kažu, složio s njihovim stavom o važnosti problema medicinski pomognute oplodnje, kao i o postojanju puno prostora za popravak i promjene nabolje.

Ipak, upozorili su, i dalje postoje problemi, odnosno nedostatci vezani za pohranu reproduktivnih materijala, psihološku podršku, državni registar za MPO i liječenje u inozemstvu. Skrenuli su pažnju i na razliku u cijenama u privatnim i državnim klinikama, problem osiguranja anestezije, pripremnu dijagnostiku i kontrolu pojave malignih oboljenja te modernizaciju postupka MPO-a.

Konferencija za novinare Snage o MPO-u Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Poručili su da će SNAGA nastaviti proaktivno djelovati prema unaprjeđenju MPO postupka za sve parove koji se odluče na taj postupak, a saborski zastupnik te stranke Goran Aleksić pojasnio je kako će zajedno s Ministarstvom raditi na izmjenama Zakona jer oni "nisu antisistemska stranka, nego stranka koja želi zakotrljati sustav".

Drago mi je da je SNAGA prepoznata kao stranka koja želi sudjelovati i mijenjati sustav, poručio je.

Aleksić je rekao da će podržati prijedlog Mosta za održavanje saborske rasprave oko Istražnog povjerenstva o Agrokoru, jer je javnost zainteresirana za tu situaciju i o tom problemu treba razgovarati.