poplave prijete

Smiruje se situacija u Brodu na Kupi, vodni val ide prema Karlovcu. Vatrogasci postavljaju barijere

17.09.2022 u 08:56

Bionic
Reading

Kako je za N1 rekao Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda, uzvodni dio Kupe u Brodu na Kupi koji je bio u izvanrednim mjerama obrane od poplava lagano opada

Vodni val ide prema Karlovcu. Tu su vodostaji oko 700 centimetara i ne očekuju se značajnije promjene i problemi, rekao je Čavlović.

Iz Hrvatskih voda su rekli da u mjestima Koritinja i Brodarci vatrogasci stavljaju vodene barijere, da ne bi došlo do izlijevanja Kupe na cestu, javlja N1.

U Brodu na Kupi apokaliptični prizori

U Brodu na Kupi, u Gorskom kotaru, u samo nekoliko sati vodostaj rijeke porastao je za čak četiri metra. Neka su sela odsječena, a prometnice u tom dijelu zatvorene. Smirivanje vremena najavljeno je tek za sutra.

'Nisam vidio, ispočetka nije bilo ništa, a tamo nema ni znaka ni ništa, tako da kad sam već ušao, auto mi se ugasio i čudi me da se ugasio', govori jedan od vlasnika automobila, javlja HRT.

A gospodinu Stanku poplavili su dvorište i pomoćni objekti. Nada se da kuća neće stradati.

'Znači od dva sata se dignula 40cm', ističe Stanko Raukar iz Broda na Kupi.

  • +20
Izvanredno stanje zbog vodostaja Kupe Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje prekinut je promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko. Ugrožena je cijela općina Brod na Kupi, ali i susjedna naselja.

Javljaju se podzemne vode

'Sad se javljaju podzemne vode, i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije', kaže predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

'Prije jedno dva, tri sata je još djelovalo obećavajuće, ali sad odjednom se počela voda dizati. S vatrogascima i djelatnicima muzeja smo stavili ovdje vreće'.

Vatrogasci pozivaju na oprez

Sve su službe na terenu. Djelatnicima Crvenog križa mogu se obratiti oni kojima je to potrebno.

'U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i recimo ovdje je najveći broj možda i stradao ogrijev i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica, lijekova, za sada nemaju nikakvih potreba', ističe ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.

'Uvijek treba sačekati, javiti vrstu intervencije, ne ići samostalno, posebno za vrijeme kiše jer su krovovi skliski, događaju se nesreće i zaista treba slušati upute svih nadležnih službi koje su na terenu', kaže glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.