PRETEŠKI ISPITI

Smanjen broj stranaca s njemačkim državljanstvom

12.06.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Broj stranaca koji su postali njemački državljani prošle je godine znatno smanjen te je najniži od ujedinjenja Njemačke, priopćio je Državni ured za statistiku u Wiesbadenu u petak

'Prošle je godine ukupno 94.500 stranaca primilo njemačko državljanstvo, što je 16 posto manje nego pretprošle godine i najniža je brojka od ujedinjenja Njemačke 1990.', priopćio je Ured za statistiku. Najveći broj primitaka u njemačko državljanstvo bio je 2000. netom nakon stupanja na snagu zakona o pojednostavljenu primitku u državljanstvo. Te je godine 1,856.700 stranaca steklo njemačku putovnicu.

Najveći broj novih vlasnika njemačke domovnice, njih 24.500, bivši su turski državljani. Iza njih su sa 6900 primatelja njemačkog državljanstva građani Srbije i Crne Gore koji se još vode pod zajedničkom statistikom. Na trećem mjestu se nalaze dosadašnji državljani Poljske i Iraka.

Prošle je godine i 1032 hrvatskih državljana primilo njemačko državljanstvo, što je za 192 manje nego 2007. Od 2000. do kraja 2008. ukupno je 15.914 hrvatskih državljana postalo vlasnicima njemačke putovnice. Nije međutim poznato koliko je hrvatskih građana zatražilo ponovan upis u knjigu hrvatskih državljana s obzirom na to da Njemačka ne priznaje dvostruko državljanstvo te da se ponovnim upisom u staro državljanstvo automatski gubi njemačko.

Udruge za zaštitu prava migranata nagao pad broja osoba koje stječu njemačko državljanstvo povezuju s, prošle godine uvedenim, ispitom poznavanja njemačkog jezika, kulture i povijesti koji smatraju preteškim.

Povjerenica njemačke vlade za pitanje integracije stranaca Maria Boehmer odbacila je navode po kojima je ispit pretežak, ali je zaključila da mnoge ustanove koje se bave pripremom kandidata nisu bile dostatno pripremljene za uvođenje ispita.

'Nisu svi državni uredi i narodna sveučilišta bili dostatno pripremljeni'', zaključila je Boehmer te izrazila uvjerenost da će već sljedeće godine broj novih vlasnika njemačke putovnice porasti.

Njemačke vlasti podupiru podržavljenje stranaca koji žive u Njemačkoj jer polaze od pretpostavke da se upisom u njemačku knjigu državljana građani stranog podrijetla bolje integriraju u njemačko društvo.