POBUNA U DEŽELI

Slovenski taksisti ne žele da vlada pregovara s Uberom

28.09.2016 u 17:38

Bionic
Reading

Slovenski sindikat zaposlenih u prometu pozvao je u srijedu vladu da obustavi pregovore s Uberom nakon što su taj operater i slovenska vlada potpisali pismo namjere kao uvod u memorandum koji bi do kraja godine trebao legalizirati poslovanje američkog tehnološkog poduzeća u Sloveniji

Uber širom svijeta sve više nudi usluge prijevoza u sistemu "sharing ekonomije", ali i izaziva protivljenja klasičnih prijevoznika i taksista koji ga doživljavaju kao smetnju na trćištu i nelojalnu konkurenciju.

Pismo namjere ovog je tjedna s Uberom u Los Angelesu potpisao i najavio sklapanje memoranduma o suradnji ministar javne uprave Boris Koprivnikar.

No, taksi vozači i prijevoznički sindikat prozivaju Koprivnikara za taj potpis jer kažu kako on očito ne poznaje domaće propise niti pravilnik o licencama za promet koje mora imati svatko tko obavlja prijevozničku ili taksi službu, što s Uberom u zemljama u kojima posluje nije slučaj.

Prema važećem poslovniku izdavanje licenci obvezno je i za taksi prijevoznike, naveo je prijevoznički sindikat i pozvao vladu premijera Mire Cerara da odmah obustavi sve pregovore s Uberom.

Tako će omogućiti lakši rad domaćih ovlaštenih prijevoznika u sektoru u kojemu je ionako jaka konkurencija i koji posluje s velikim problemima, upozorio je sindikat.
Regionalni direktor Ubera za jugoistok Europe Davor Tremac izjavio je početkom mjeseca za slovenske medije da očekuju da će Uber sa svojim taksi uslugama u Sloveniju doći do kraja ove godine, da ne očekuju administrativne probleme, te se pozvao na uspješan početak rada tvrtke u Hrvatskoj.

Uber u Zagrebu već sada povremeno koristi dvije trećine onih koji su orijentirani na javni prijevoz. Uber nije konkurencija klasičnim taksistima, a s druge strane omogućava komunalne uštede i smanjenje velikih investicija u parkirališta i ceste jer smanjuje potrebu za privatnim osobnim automobilima, istaknuo je tada Tremac.

446137,445004 ,445885 ,445888