borba protiv covid-19

Janša posalo pismo u sandučiće Slovenacima; cijepit se mogu i na postajama skijaških žičara

19.12.2021 u 12:08

Bionic
Reading

Slovenija pojačava kampanju cijepljenja protiv covida-19, pa će s cjepivo moći dobiti i u skijaškim centrima, a svi su građani dobili pismo predsjednika vlade s pozivom da se cijepe

"Budimo slobodni, ali i odgovorni, solidarni. Cijepimo se jer je vrijeme da se u ovoj bitki s covidom-19 povežemo i budemo zajedno", poručio je premijer Janša u pismu koje su građani dobili u poštanske sandučiće.

Slovenski premijer na jesen je najavljivao mogućnost uvođenja obveznog cijepljenja, što je bilo kotraproduktivno, a takav je plan osporio i ustavni sud, pa sada ističe da je cijepljenje dobrovoljna, ali i društveno odgovorna i vrlo poželjna odluka svakoga.

Kako bi demonstrirao potrebu cijepljenja kao najbolje zaštite, posebno zbog vjerojatnog novog vala omikron varijante početkom iduće godine, u nedjelju se booster dozom cijepio i ministar zdravstva Janez Poklukar, istaknuvši da su se pravodobno cijepili svi u njegovoj obitelji, uključivši i djecu.

Akcija "Dani cijepljenja" odvija se širom države pod geslom "Uđimo zdravi i sigurni u novu godinu", a trajat će do Badnjaka.

Otvorena su 62 centra za cijepljenje koja će raditi cijeli dan, a po jedan centar u svakoj regiji i u noćnim satima, cijepljenje obavljaju i mobilne jedinice uz pomoć Crvenog križa, vatrogasnih društava i Civilne zaštite.

Zainteresirani će se moći cijepiti i na postajama skijaških žičara, u lovačkim i vatrogasnim domovima, planinarskim kućama, trgovačkim centrima i u kinodvoranama.

Građanima će biti omogućen izbor cjepiva, a naručivanje osim za djecu od 5 do 11 godina koju za cijepljenje naručuju pedijatri nije potrebno, objavila je vlada.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je do sada potrebnim dozama cjepiva zaštićeno 56 posto cijele populacije, 66 posto odraslih, te 76 podsto starijih od 50 godina.

Booster dozu koja pruža učinkovitiju zaštitu od omikron varijante u odnosu na osnovno cijepljenje primilo je do sada nešto više od 376 tisuća osoba.

Premda se četvrti val epidemije pomalo smiruje, epidemiološka situacija u Sloveniji još je teška.