subvencije

Slovenski ekofond povećao sredstva za energetsku obnovu i za kupnju električnih vozila

17.05.2019 u 12:46

Bionic
Reading

Slovenski ekološki fond u svibnju je raspisao nove natječaje namijenjene za građane i poduzetnike, povećavši sredstva za subvencioniranje ekoinvesticija za 15,1 milijuna eura

Sada je u tu svrhu za ovu godinu na raspolaganju 56,5 milijuna eura. Najviše će se dodijeliti za energetsku obnovu stanova i kuća građana, dok su znatno manji iznosi planirani za subvencije za kupnju električnih vozila i za energetsku obnovu zgrada u vlasništvu gospodarskih tvrtki.

Ukupno 27 milijuna eura iz sredstava za natječaje u ovoj godini namijenjeno je za poticanje zamjene starih sustava grijanja novima koji se baziraju na drvnoj biomasi i toplotnim crpkama. Od predaje zahtjeva za subvenciju eko fonda pa do korištenja sredstava u prosjeku prolazi pola godine, a čak 100-postotnu subvenciju za energetsku obnovu i subvencioniranje potrošnje energije mogu dobiti socijalno ugroženi, uz potvrdu socijalne službe o svom statusu, iako je broj onih koji takvu pomoć zatraže i jave se na natječaje relativno mali, pišu slovenski mediji.

Studija je pokazala da se u Sloveniji onaj dio stanovništva koji ima najniže prihode i u kategoriji je onih koji su ispod praga siromaštva, a ne može platiti energetske troškove, stalno povećava. Takvi, prema istraživanju Instituta Jožef Štefan, na energiju troše skoro 18 posto od ukupnih prihoda, a mnogi žive u energetski neprikladnim objektima, starim kućama i stanovima bez adekvatne izolacije.

Korisnici socijalne pomoći mogu od Ekofonda zatražiti i novčanu pomoć, ali i besplatne energetske savjete i komplet naprava za smanjivanje potrošnje energije i vode do 10 eura mjesečno.