tanja fajon

Slovenska šefica diplomacije u New Yorku: Učinit ćemo sve da budemo izabrani u Vijeće sigurnosti UN-a

21.09.2022 u 12:24

Bionic
Reading

Slovenija će učiniti sve da bude izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za razdoblje 2024.-2025., najavila je u utorak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, koja u New Yorku sudjeluje na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a

Fajon je istaknula kako se ovogodišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a odvija u vrijeme velikih globalnih izazova, koji su i temelji same organizacije, prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

"Govorimo o klimatskim promjenama, razaranju svjetskog poretka, međunarodnom pravu, ratu u Ukrajini", rekla je Fajon dodavši da slovenski predstavnici imaju niz bilateralnih sastanaka na kojima ističu važnost osiguranja mira i stabilnosti, što skorijeg završetka rata u Ukrajini kao i važnost slovenske kandidature za Vijeće sigurnosti.

Slovenija se odlučila kandidirati za nestalnu članicu VS-a s obzirom na činjenicu da je do sada Bjelorusija, ruska saveznica u ratu protiv Ukrajine, bila jedini kandidat za mjesto nestalne članice iz istočnoeuropske skupine zemalja.

Pred slovenskom diplomacijom je teška zadaća uvjeriti članice UN-a da podrže kandidaturu, među ostalim i zato što je Bjelorusija već dobila potporu mnogih zemalja davno prije početka rata u Ukrajini, navode slovenski predstavnici.

Priznavši da mnogi smatraju da se radi o utrci između Zapada i Istoka, odnosno između demokracije i zemlje koja je na strani agresora, Fajon je kazala da "Sloveniju ne želi zamišljati u tom kontekstu, nego kao državu koja će braniti zdravu ravnotežu u Vijeću sigurnosti, poštivati ​​zakone i ljudska prava, što je Slovenija i radila u ovoj organizaciji svih ovih godina".

Ovo je treći ulazak Slovenije u utrku za Vijeće sigurnosti. Bila je članica Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 1998. – 1999., a u kandidaturi za članstvo u razdoblju 2012. – 2013. poražena je od Azerbajdžana nakon duge borbe u Općoj skupštini UN-a 2011. godine.

Kako navodi STA, ministrica u tjednu posjeta New Yorku ima više od 30 bilateralnih susreta s kolegama iz zemalja koje su Sloveniji potrebne za kandidaturu, a to čine i predsjednik Borut Pahor te državni tajnik u ministarstvu Samuel Žbogar.