RIBARSKA INSPEKCIJA

Slovenija predala prosvjednu notu zbog Savudrijske vale

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 13.01.2016 16:42
  • Objavljeno 13.01.2016 u 16:42
Savudrijska vala

Savudrijska vala

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je odgovorilo na prosvjedne note koje mu je protiv postavljanja žice na granici uputilo hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI), ali je hrvatskoj veleposlanici Vesni Terzić istodobno predana slovenska nota protiv uplovljavanja hrvatske policije i broda ribarskog inspektora u vode Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva, za koje Slovenija drži da pripadaju njoj

Hrvatsku je veleposlanicu primio je vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja za poslove EU-a David Brozina te u razgovoru istaknuo da je sa slovenskog stajališta arbitražni sporazum o rješenju graničnog prijepora još na snazi, te predložio da se za rješavanje tekućih i gospodarskih pitanja vezanih na granična područja sastanu članovi SOPS-a, međudržavnog povjerenstva za malogranični promet.

Hrvatska je u proteklih mjesec i pol dana Sloveniji uputila osam diplomatskih nota, prosvjedujući protiv postavljanja žilet-žice na graničnom području, pa i na nekim dijelovima koji su u hrvatskom katastru.

U odgovoru na hrvatske prosvjede zbog postavljanja žice na granici Ljubljana navodi da je cilj postavljanja "privremenih tehničkih barijera" kontrola schengenske granice i sprječavanje razlijevanja migranata zelenom granicom, pri čemu se time ne prejudicira granično pitanje.

Slovenski ministar vanjskih poslovca Karl Erjavec nedavno je kazao kako će slovenski odgovor na svaki hrvatski prosvjed zbog žice uvijek biti isti, da to ne prejudicira rješenje graničnog prijepora i da je ograda postavljena isključivo kako bi se bolje mogao regulirati migracijski priljev.

Erjavec je uz to česte hrvatske prosvjedne note zbog ograde na granici ocijenio kao nekonstruktivno djelovanje u aktualnoj migracijskoj krizi u kojoj bi obje zemlje trebalo konstruktivno surađivati na tome kako regulirati migracijski tok.

Prosvjednom notom koju je danas predala hrvatskoj veleposlanici Slovenija je upozorila na navodno uplovljavanje hrvatske policije i ribarskog inspektora u slovenske vode, čime Ljubljana još jednom ponavlja svoje ranije stajalište o privremenom graničnom režimu u Savudrijskoj vali do konačne delimitacije, a koje je suprotno hrvatskome. Ljubljana je i do sada u više navrata i tijekom više godina upućivala Hrvatskoj prosvjedne note vezano uz Savudrijsku valu.

Dok prema hrvatskom stajalištu sve dok se ne postigne sporazum o granici, pa i onoj na moru, obje države moraju poštovati "crtu sredine", Slovenija navodi kako do tada treba poštovati navodno faktičko stanje iz vremena kad su obje države proglasile nezavisnost. Slovenija je u to vrijeme, tvrdi se, kontrolirala većinu zaljeva i na njemu provodila svoju suverenost.
Zato u danas predanoj prosvjednoj noti Slovenija navodi da Hrvatska "zadnjih mjeseci" poduzima neke mjere protiv slovenskih ribara i na tom morskom području koje je pod slovenskom kontrolom, te kako navodno proširenjem svog uzgajališta školjki uz Savudriju pokušava izvoditi svoju jurisdikciju nad dijelom zaljeva koja joj ne pripada.
Slovensko ministarstvo Hrvatsku u noti poziva da "poštuje zatečeno stanje s danom 25. lipnja 1991. godine" te da "izbjegava incidente".

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!