ŽBOGAR:

Slovenija i Hrvatska su zrele da zaključe granično pitanje

05.02.2009 u 22:42

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u četvrtak u Pragu kako Slovenija želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO, ali kako je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor između dviju država

'U potpunosti podupiremo ulazak Hrvatske u EU i NATO, ali smatramo da su dvije države dostatno zrele da se konačno riješi granično pitanje i to prije nego Hrvatska uđe u EU, bilo dvostranim dogovorom ili uz pomoć trećega', rekao je Žbogar u izlaganju u središtu za ekonomske studije Praškog sveučilišta.

Žbogar je dodao kako Slovenija smatra da države zapadnog Balkana u Europsku uniju treba uključivati ovisno o njihovu napretku i pojedinačno te da je Hrvatska do sada u tom pogledu najviše učinila.
'Prema zapadnom Balkanu treba voditi racionalnu i realističnu politiku. Proces integracije regije u EU lani je zapao u krizu zbog zastoja u ratifikaciji Lisabonskog ugovora i gospodarske krize, ali zatvaranje vrata EU-a integraciji zapadnog Balkana ne bi pridonijelo konsolidaciji', rekao je Žbogar.

Slovenski ministar vanjskih poslova posjet Češkoj, koja predsjeda EU-om, završava u petak, kada se sastaje s najvišim češkim dužnosnicima, a s češkim ministrom vanjskih poslova Karlom Schwarzenbergom održat će i zajedničku konferenciju za novinare.