NJEMAČKI INO-MINISTAR

'Slovenija i Hrvatska - primjer za put u EU'

27.07.2010 u 11:13

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' u utorak da su Slovenija i Hrvatska dogovorom o arbitražnom sporazumu o graničnim pitanjima svim zemljama regije dale primjer kako napredovati prema EU-u.

'Slovenija i Hrvatska dale su arbitražnim sporazumom primjer kako napredovati prema Europi. Budu li i ostale države u regiji tako pragmatično rješavale i ostala otvorena pitanja, napredovat će na putu u Europu', izjavio je njemački ministar vanjskih poslova koji danas boravi u prvom posjetu Sloveniji.

Na pitanje što će biti s primanjem ostalih država u regiji pošto, kako se očekuje, u EU uskoro uđe Hrvatska, Westerwelle je odgovorio da je za članstvo u EU-u potrebno ispuniti kriterije i da u tome neće biti popuštanja.

'Svaka država koja želi članstvo bit će ocijenjena na osnovi vlastitih postignuća u reformama, a političkih popusta neće biti jer bi se tako poslala pogrešna poruka', rekao je Westerwelle

Po njegovim riječima, Njemačka i dalje podupire proširenje EU-a na zemlje u regiji, ali se protivi 'omekšavanju' kriterija za članstvo.

'Mogu shvatiti da se zemljama u regiji približavanje EU-u čini presporim, no taj tempo ovisi o njima, o dosljednom provođenju potrebnih reformi i o rješavanju bilateralnih pitanja koja su otvorena od raspada bivše Jugoslavije', dodao je Westerwelle