UMIJEĆE LOBIRANJA

Slovenija 'dokazuje' Europskoj komisiji: Teran je naš!

17.03.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da je Slovenija Europskoj komisiji predala više dokumenata koji dokazuju da je vino teran izvorno slovensko vino s europskom zaštitom te da Ljubljana lobira u Europi kako bi tako i ostalo

Slovenija svaki tjedan Europskoj komisiji pošalje poneki dokument koji pokazuje koliko je teran za Sloveniju važan, rekao je Židan za Slovensku tiskovnu agenciju STA te dodao da je prilikom nedavnog posjeta Parizu osigurao i potporu Francuske koja je obećala da će pružiti tehničku i političku potporu vezano uz zaštitu europskih pravila.

Slovenija je u okviru Europske unije zaštitila teran kao svoje vino sa zemljopisnim podrijetlom te tumači da se vino istoga naziva koje se proizvodi u hrvatskoj Istri, ali i u Italiji, ne smije prodavati na zajedničkom tržištu Europske unije.

Za razliku od hrvatskog terana koji se proizvodi od grožđa sorte teran, Slovenija je registrirala i zaštitila teran koji se u Sloveniji radi od grožđa sorte merlot. Pokušaji da se zaštite interesi hrvatskih vinara iz Istre i da se postigne dogovor sa Slovenijom za sada nisu dali rezultata.