ANKETA

Slovenci za prijevremene izbore 4. prosinca

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 22.08.2011 12:42
  • Objavljeno 22.08.2011 u 12:38
Borut Pahor

Borut Pahor

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Ako slovenski premijer Borut Pahor do početka listopada ne kompletira svoju vladu, parlament bi trebalo raspustiti, a prijevremene izbore održati prvog mogućeg datuma, u nedjelju 4. prosinca, ocjena je većine ispitanika u anketi koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Za održavanje prijevremenih izbora početkom prosinca u anketi se izjasnilo 56,7 posto ispitanika. S druge strane, njih 29,5 posto ocjenjuje da sadašnja manjinska vlada treba završiti svoj mandat, te da se izbori moraju održati u redovnom roku, najranije u rujnu iduće godine.

Telefonska anketa, u kojoj je sudjelovalo 400 ispitanika, provedena je prošlog tjedna, a pokazala je da su prijevremenim izborima manje od prosjeka skloni birači stranaka lijevog centra. Oni vjeruju da će premijer Borut Pahor unatoč teškoćama uspjeti preživjeti velik pad popularnosti svoje vlade i raspad koalicije koja je došla na vlast nakon izbora 2008. godine.

Prema mjesečnom ispitivanju javnog mnijenja, koje je je za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV i ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' provela agencija Ninamedia, a također je objavljeno u ponedjeljak, vlada premijera Boruta Pahora nalazi se na dnu popularnosti od početka svog djelovanja

Uspješnom je smatra samo 9,9 posto anketiranih, dok je neuspješnom ocjenjuje 86,7 posto ispitanika, u usporedbi s 81,7 posto iz ispitivanja iste agencije provedenog u srpnju.

Nakon neuspjeha da sa parlamentarnim strankama postigne sporazum o novom zakonu o vladi i terminu redovitih izbora sljedeće godine, Pahor je ovih dana izjavio da se ne protivi prijevremenim izborima ako većinu u parlamentu ne dobiju kandidati za pet ministarskih mjesta koja su upražnjena nakon što su njegovu koaliciju napustila dva stranačka partnera, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares.

Kako tvrde slovenski mediji, Pahor bi još ovoga tjedna mogao objaviti imena kandidata za vođenje ministarstva gospodarstva, kulture, javne uprave, unutarnjih poslova te ministarstva za znanost, visoko školstvo i tehnologiju. Ministarstva sada vode vršitelji dužnosti čiji tromjesečni rok istječe u listopadu.

Do tada Pahor u parlamentu treba osigurati 46 glasova za njihovu potvrdu u 90-članskom parlamentu, u kojemu njegovi Socijalni demokrati (SD) i Liberalni demokrati (LDS) kao jedini preostali koalicijski partner imaju samo 33 zastupnika.

Slovenski mediji navode da će Pahor svoj mandat vezati na njihov izbor te da će u slučaju da ne budu potvrđeni jedini scenarij za izlazak iz krize biti odlazak sadašnje vlade i raspisivanje prijevremenih izbora, vjerojatno već početkom prosinca.

Prvi test za Pahora prije odlučivanja zastupnika o kandidatima za nove ministre, a time i o sudbini Pahorove vlade, mogao bi biti već idućeg mjeseca. Tada parlament nakon ljetne stanke treba izabrati novog predsjednika, a za njegov izbor potrebna je većinska potpora od 46 zastupničkih glasova. To mjesto s 1. rujna napušta Pavel Gantar, kao član stranke Zares koja je zbog neslaganja s Pahorom prije dva mjeseca iz vlade povukla svoje ministre.

Da osigura tu većinu, slovenski bi premijer morao osigurati ili glasove svojih ranijih koalicijskih partnera ili glasove oporbenih zastupnika desnog centra. Potonje je malo vjerojatno jer se desnica najglasnije zauzima za 'prekid političke agonije' i prijevremene izbore budući da joj ankete prognoziraju izbornu pobjedu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi