ZNANSTVENO DOKAZANO

Slovenci prodaju ljekoviti zrak iz košnica

20.06.2014 u 18:09

Bionic
Reading

Pčelari iz Slovenije okrenuli su se novoj vrsti komercijalizacije pčelinjaka – pčelarskom turizmu, piše bosanskohercegovačka novinska agencija Patria. Slovenski pčelari nude masažu medom, satove iz pčelarstva, razna jela od pčelinjih proizvoda i još mnogo toga

Čini se da turiste najviše zanimaju slovenske 'api komore', odnosno kućice u kojima turisti sjede i udišu zrak iz košnica. Iako se čini potpuno besmisleno, to nije tako. Ljekovita svojstva zraka iz košnice su višestruka, a uz pomoć ove terapije moguće je liječiti čak i teška oboljenja respiratornog sustava. Ljekovitost zraka iz košnica potvrdile su čak i mnoge znanstvene studije koje su posljednjih godina provođene na brojnim sveučilištima, piše Patria

'Api komore' su, zapravo, drvene kućice ili kolibe, čiji su zidovi napravljeni od košnica sa pčelama. Unutarnja strana košnice, ona koja je okrenuta prema prostoriji, otvorena je i pregrađena samo tankom mrežom kako pčele ne bi mogle izaći iz košnice.

Boravak u jednoj ovakvoj 'api komori' Slovenci naplaćuju ovisno koliko turist želi u njoj provesti vremena, a za pola sata do 45 minuta najčešće se izdvoji oko 10 eura.

Tone Tome, poznati slovenski api terapeut, kaže da dnevno provede oko pola sata u 'api komori' i da mu to pomaže da već nekoliko godina uspješno drži pod kontrolom multiplu sklerozu. 'Svaki dan provodim u svom pčelinjaku po nekoliko sati. Puštam da me pčele ubadaju po tijelu, a onda idem i ležim u svojoj 'api komori'. Nakon toga se osjećam dobro', tvrdi Tome.

'Prije mnogo godina liječnici su mi dijagnosticirali ovo oboljenje, ali zahvaljujući pčelama ja ne osjećam skoro nikakve posljedice zbog ove bolesti', kaže on, piše Patria.