U DUĆANIMA SAMO OSNOVNO

Slovenci će od ponedjeljka preko interneta morati kupovati čak i olovke, gumice i bilježnice

15.11.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Od ponedjeljka u Sloveniji kreće nova faza strogih mjera u pokušaju obuzdavanja epidemije koronavirusa. U sklopu toga, bit će otvorene samo trgovine mješovitom robom, proizvodi za osobnu njegu i čišćenje, poljoprivredne trgovine, tržnice, ljekarne i prodavaonice medicinske opreme, benzinske crpke, banke i pošte

Za vrijeme prvog vala epidemije u proljeće trgovine s namirnicama mogle su prodavati odjeću, obuću i tehničku robu. Ovi proizvodi sada će biti dostupni samo u internetskim trgovinama. To je zaključak Vlade u Uredbi o privremenoj zabrani ponude i prodaje roba i usluga potrošačima u Republici Sloveniji, javlja RTVSlo.

Marija Lah, predsjednica Slovenske gospodarske komore, kaže kako su ove mjere strože nego za vrijeme prvog lockdowna. 'Trgovine prehrambenim proizvodima bile su otvorene i nije bilo potrebe uklanjati neprehrambene proizvode, pa su ove mjere sada strože. Nije nam jasno zbog čega, poslali smo puno pitanja Ministarstvu gospodarstva, razvoja i tehnologije u petak ujutro, ali nažalost nismo dobili odgovor, a vladina uredba vrlo je nejasna', kaže Lah.

  • +7
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Upitana hoće li Slovenci od sutra moći kupiti djetetu školski pribor poput gumice, bojice, bilježnice, Lah odgovara: 'Što god da kažem, bila bi to procjena po intuiciji, ali ako se držimo slova pravilnika, to ne bi trebalo biti moguće', rekla je.

Šefica gospodarske komore također ukazuje na nelogičnost uredbe, u kojoj se, primjerice, poljoprivredne trgovine tretiraju kao iznimka, ali nigdje ne stoji da smiju nuditi samo strogo poljoprivredni i prehrambeni program. 'Po toj logici mogu prodavati i cement ili televizore', upozorava Lah.

Kao iznimka navedeni su i poštanski uredi i benzinske crpke, gdje bi roditelji potencijalno mogli otići po bojice ili bilježnicu za dijete, no po takve proizvode ne mogu otići u trgovinu.