proruski stav

Slovački premijer Fico: 'Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se'

23.01.2024 u 17:54

Bionic
Reading

Slovački premijer Robert Fico u utorak je inzistirao da se život u ukrajinskoj metropoli odvija "potpuno normalno" i da nema rata, dan prije svoga prvog sastanka s ukrajinskim premijerom i samo nekoliko sati nakon što su ruski projektili pali na Kijev

Fico, koji je preuzeo vlast u listopadu i zaokrenuo smjer slovačke vanjske politike kako bi stao na kraj vojnoj podršci Ukrajini, govorio je na brifingu za medije na istoku Slovačke. Trebao bi se sastati s ukrajinskim kolegom Denisom Šmihalom u srijedu u zapadnoukrajinskom gradu Užgorodu.

Novinar je upitao Ficu bi li bilo prikladno za njega da otputuje u Kijev kako bi bolje shvatio ukrajinski rat s Rusijom, koji se približava svojoj drugoj godini nakon ruske invazije.

"Postoji sukob koji je lokaliziran", odgovorio je Fico, upitavši: "Doista vjerujete da postoji rat u Kijevu? Šalite se, molim vas, nadam se da niste ozbiljni. Otiđite onamo i vidjet ćete da se u gradu odvija normalan život, potpuno normalan život."

Dodao je da je praktičnije naći se u Užgorodu, za koji je rekao da ga je ukrajinska strana izabrala nakon što je Fico najprije želio sastanak na zajedničkoj granici dviju zemalja.

Fico je i ranije davao izjave koje su zrcalile njegov proruski stav.

Mnogi drugi strani čelnici putovali su u Kijev - vlakom, zbog opasnosti od zračnih napada - kako bi izrazili svoju podršku Ukrajini.

Od početka rata, 967 zračnih sirena oglasilo se u Kijevu, u trajanju od ukupno 1133 sata. Gradski prijevoz bivao je obustavljen tijekom takvih uzbuna, a metro i druga podzemna područja služila su kao skloništa.

Zračni napadi i uzbune ponovno su narušili jutarnji mir Kijeva u utorak, a dužnosnici kažu da je 20 ljudi, uključujući i 13-godišnjeg dječaka, ranjeno. Barem šest osoba poginulo je u napadima na druge gradove.

I dok je Fico obustavio vojnu pomoć Ukrajini, dopustio je da slovački proizvođači oružja i streljiva nastave svoju prodaju Ukrajini.

Rekao je da vojna pomoć samo produžuje rat, a da su za mir potrebni kompromisi – unatoč ukrajinskim i zapadnim stavovima da će Ukrajina pasti bez zapadne vojne potpore.

Fico je rekao da Ukrajina može dobiti EU sredstva te je uvjetno podržao ukrajinsko članstvo u EU, no rekao je da će blokirati pokušaj zemlje da se pridruži NATO savezu.

sve osim nogometa

Učitavanje...