embargo eu

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za embargo na uvoz ruske nafte

04.05.2022 u 15:39

Bionic
Reading

Slovačka traži trogodišnje prijelazno razdoblje za uvođenje embarga Europske unije na rusku naftu, izjavio je u srijedu ministar gospodarstva Richard Sulik

Slovačka gotovo sav uvoz sirove nafte prima preko naftovoda Družba, još iz sovjetskog razdoblja, te je zajedno s Mađarskom, koja također uvelike ovisi o ruskim fosilnim gorivima, zatražila izuzeće iz embarga na uvoz ruske nafte.

Europska komisija je ranije danas predstavila prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

"Slažemo se s novim paketom sankcija, ali nam je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu novoj situaciji", rekao je Sulik.

"Danas se raspravlja o trajanju prijelaznog razdoblja", dodao je.

Po njegovim riječima, dulje prijelazno razdoblje bi dalo dovoljno vremena da se osiguraju alternativni dobavni pravci.

Dnevni zahtjevi za isporukom ruskog plina preko Ukrajine u Europu, kroz slovačku granicu na lokaciji Velke Kapusany, porasli su u ponedjeljak na najvišu razinu od kraja studenoga, pokazali su podaci slovačkog operatora TSO Eustream.

Ti su zahtjevi putem Velke Kapusany iznosili oko 993.407 megavat sati (MWh) dnevno u ponedjeljak, najviše od 30. studenog, pokazuju podaci.

Veleposlanici 27 zemalja članica EU-a mogli bi usvojiti prijedloge Komisije već ovaj tjedan kako bi ubrzo nakog toga bili pretočeni u zakon.